Miljön kan bli valvinnare

Politik2014-04-23 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den tredje och sista delrapporten från FN:s klimatpanel IPCC visar än en gång på behovet av åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser för att vi ska kunna hantera den globala uppvärmningen. Rapporten visar också att det är möjligt, men att det krävs åtgärder. Det viktigaste är att komma bort från användningen av fossila bränslen och ersätta dem med förnybar energi. Just klimatfrågan är i dag den mest tydliga miljöfrågan. Det handlar i grunden om förutsättningarna för människans överlevnad under framtida generationer.

Svenska valrörelser brukar inte handla om miljö. De handlar oftast om ekonomi, skatter, jobb och sysselsättning. Det är de frågor som avgör vem som får bilda regering. Även om de flesta väljare vet att miljöfrågorna är avgörande för vår framtid, är de sällan de tar någon större plats i valdebatterna. Det har dock skett vid några tillfällen, till exempel 1979 då framför allt kärnkraftsfrågan spelade en roll för valresultatet och i valet 1988 då miljöfrågan också tog stor plats.

En svårighet med miljöfrågorna är att de lätt blir en komplicerad och teknisk diskussion. Från insikten att vi behöver blir av med beroendet och användningen av fossila drivmedel går det väldigt snabbt in i en debatt om vad som ska komma istället och för- och nackdelar med de olika alternativen. På samma sätt är det med frågor som rör gifter i vår vardag. Det är komplicerade namn och svårbeskrivna och osäkra effekter.

Komplicerade samband finns också när det gäller ekonomi och sysselsättning, men symptomen på problem i form av arbetslöshet eller bristande resurser, syns omedelbart. Samma direkthet finns inte i miljöfrågorna, där det ofta handlar om diffusa effekter på lång sikt.

Det finns ändå i grunden ett intresse för miljön i väljarkåren och därmed en potential att de ska ta plats i valrörelsen. Det vore också en möjlighet för Centerpartiet, som kan visa på konkreta resultat under snart åtta år i regeringen. Inte minst har omställningen av energisystemet tagit fart. Det märks tydligast när det gäller vindkraften, som från att ha varit knappt märkbar i energisystemet i dag levererar betydligt mer el än vad som årligen producerades i det nedlagda kärnkraftverket i Barsebäck. Under alliansregeringens tid beräknas produktionen av el från vindkraft ha ökat tio gånger. Sverige är också ett föredöme när det gäller att klara av att minska utsläppen av växthusgaser, samtidigt som man har en bra ekonomisk utveckling.

Centerpartiet bör därför försöka göra miljö och klimat till en het valfråga. Låt andra diskuterar om det ska vara fyra, fem eller sex jobbskatteavdrag eller försöker komma på ytterligare krav på regler, rapportering och byråkratisering av den offentligt finansierade välfärden. Centerpartiet bör driva debatten med ett annat fokus. Vad kan vi göra i dag som gör att vi får en bättre framtid i morgon? En bättre framtid som är ekonomiskt hållbar så att vi har råd att med den välfärd vi förväntar oss och samtidigt ekologiskt hållbar så att vi kan leva i den.