Miljöpartiet i sagans värld
Gandalf. Magisk back up som är nödvändig för att Miljöpartiets idealsamhälle inte ska gå under.Foto: Scanpix/Columbia Pictures
Foto:
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
För den som har läst Tolkiens Sagan om Ringen är det inte svårt att tänka sig författarens politiska färg som grön-blå. Tolkien avskydde det moderna samhällets många fulheter. Hans gröna idealsamhälle låg i det förflutna - i småbyarna i ett av industrialismen oförstört England. Tolkien romantiserade inte bara den svunna landsbygden utan även bybons världsbild och livsfilosofi.
När Miljöpartiet nyligen höll kongress skymtade Tolkiens Fylke stundom bland motionerna. Det finns många likheter mellan Hobbitarnas Fylke och miljöpartiets Sverige. Medborgarna i bägge länderna är en välnärd medelklass som löser sina politiska problem genom lokaldemokrati. Någon stat med polis eller försvar anser man inte behövs. De flesta medborgare är små egenföretagare som tjänar tillräckligt för att försörja sig själva, men har sällan anställda och betalar inga skatter. Invånarna är intresserade av trädgårdsodling, har egen täppa eller handlar närodlat. Några smutsiga och rykande fabriker existerar inte. Invånarna älskar det som gror och ser med misstänksamhet på tekniska mojänger. Vidare är invånarna skeptiska mot kontakt med främlingar. "De stora" ska helst undvikas, man deltar inte gärna i samarbete med kringliggande länder. Eventuella medborgare som reser iväg baktalas för att de är övermodigt äventyrslystna eller miljöbovar.
Listan av likheter kan säkert göras längre. Och visst är idealsamhället som Tolkien och Miljöpartiet delar en attraktiv plats vid första anblick. Vem skulle inte vilja bo i ett jungfruligt land och leva av den egna täppan, smedjan eller puben?
Problemen med drömlandet börjar först då vi granskar det mer kritiskt och tänker efter hur det skulle fungera utanför sagan.
Eftersom det inte existerar något försvar blir medborgarna lätt offer för påtryckningar utifrån. När några förföljs av krafter utifrån kan samhället inte hjälpa dem. Då ingen polis finns som försvarar kommer snart medborgarna att behöva skydda sig med vakthundar och tjocka dörreglar.
En annan svårighet ligger i att samhället inte har någon egentlig tillväxt att beskatta och fördela. Det finns ingen överskottsproduktion som kan nyttjas för gemensamma projekt. Bristen blir särskilt påtaglig och svår att acceptera när någon blir sjuk och behöver kvalificerad vård. De som tänkt ut detta samhälle har förutsatt att det ska befolkas av idel friska och unga människor, som aldrig behöver mer omsorg än en kopp te. Fylke får ibland hjälp av en förbipasserande Trollkarl. Denna backup saknar Miljöpartiet. De många skäggen till trots kan de inte trolla. Frågan är hur länge vi skulle vilja befinna oss i deras framtidsland. Fylke passar nog ändå bäst i sagan.