Miljöpartiet på rätt sida lagen

Politik2008-05-21 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
En politisk femetta! Blygsammare än så behöver man inte beskriva det officiella samförståndet mellan miljöpartiet och allianspartierna i grundlagsfrågan. De socialdemokratiska strategerna måste tugga fradga över den nya klyfta som har uppstått mellan dem och den tänkta koalitionspartnern efter en eventuell valseger.
Och det blir inte sämre av att de fem partierna kommer fram till riktigt bra saker. De medlemmar av Grundlagsutredningen som i går presenterade sina förslag har av allt att döma haft riktigt konstruktiva diskussioner under utredningens gång.

Det viktigaste av allt rör det rättsliga. Sverige må vara extremt modernt i flera avseenden, men på detta område är traditionerna på u-landsnivå om man jämför med det normala i västvärlden. Vi behöver, precis som ledamöterna påpekar, en författningsdomstol värd namnet.
Ytterst handlar det om en ideologisk vattendelare mellan höger och vänster; skall en majoritets beslut kunna ställas inför en domstols avgörande eller skall beslutet vinna kraft alldeles oavsett hur principvidrigt det må vara? Högern ser värden som inte får kränkas av en enkel majoritet och som måste få ett extra skydd i grundlagen - och en författningsdomstol. Vänstern vill inte se några hinder för majoritetens makt och kallar sådant odemokratiskt. Men vem är odemokratisk? Den som vill se ett samhälle präglat av balanserande maktorgan för att säkra medborgarnas integritet eller den som inte vill se det? Att miljöpartiet här har valt att ställa sig på alliansens sida är mycket glädjande.
Vad som också hör till den rena anständigheten att kunna begära av en grundlagsutredning är att det så kallade uppenbarhetsrekvisitet slopas. Detta principiella otyg, kravet att en lag måste vara alldeles uppenbart lagstridig för att prövas mot grundlagen, hör inte hemma i en rättsstat.
Sedan slås också fast att man bör inrätta skilda valdagar för stat och kommun samt öka utrymmet för personvalet, två åtgärder som kommer att gjuta åtminstone lite mer liv i en tämligen stel svensk demokratikultur.

Huruvida allt detta nu blir verklighet återstår att se. I Sverige har vi en tradition av att samlas inför så stora beslut som grundlagsfrågor och det är en sund ordning. Dock ställs detta på sin spets då socialdemokratin nu av allt att döma fronderar tillsammans med vänsterpartiet. Förmodligen måste det kompromissas. Men det är viktigt att understryka att man inte kan gå hur långt som helst för att tillmötesgå ett enda parti (vänsterpartiet är inte en seriös part i sammanhanget) för att få till stånd en grundlagsreform. Socialdemokraterna måste vara beredda på att antingen backa eller bli överkörda i väsentliga avseenden.

Sedan måste ju också noteras att socialdemokraterna alltså tänkt samregera med ett parti som är av en annan åsikt än de vad gäller själva fundamenten för vår demokrati. Stabilt?