Miljöpartiets norska Pelikanfall

Politik2010-06-17 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I filmen Pelikanfallet, 1993, efter en roman av John Grisham, räddar Julia Roberts och Denzel Washington träskmarkerna i Louisiana undan riskabel exploatering av fossila bränslen.
Titeln syftar på de i lag skyddade pelikanerna, som snöda intressen är redo att offra, i maskopi med korrumperade politiker.

Oljeskadad sjöfågel är tyvärr inget nytt, vi har alldeles för många exempel från våra egna kuster, men bilderna från olyckan i Mexikanska golfen av oljeindränkta pelikaner är starkare än det mesta.
Olyckans verkningar sprider sig längre än oljespillet - till politik och ekonomi, till Obama i Vita huset och BP i London.

För Sverige har olyckan anknytning till riskerna med den ökande trafiken med fossila bränslen genom och snart under Östersjön.
Energin är en påtaglig utmaning för vår ekonomi, säkerhet och miljö, och ett stående inslag i det partipolitiska spelet.
15 juni inbjöd språkröret Peter Eriksson till presskonferens för att mot bakgrund av katastrofen i Mexikanska golfen aktualisera sitt förslag, för två år sedan, om att göra Arktis, ett ännu känsligare område, till en "världspark för fred och liv". Arktis skulle skyddas med ett internationellt avtal liknande det som finns för Antarktis.
Oljan och gasen, uppskattningsvis en fjärdedel av allt som finns, och andra mineraler skulle bli kvar under bottnen.

Miljöpartiet kom första gången in i riksdagen 1988, när det sjuka havet och säldöden var i fokus. Partiet hade redan vind i seglen, ungefär som i år, men det är nog inte fel förmoda att drabbade sälar och pelikaner stärkte och stärker dess budskap om att minska människans miljöpåverkan.

Sverige blir i januari 2011 ordförande i Arkiska rådet, som samlar åtta länder norr om polcirkeln. Tillfället borde enligt Peter Eriksson utnyttjas till att i första hand kräva ett moratorium, en paus, för exploatering i ett känsligt och riskfyllt område.

Nu är det så att rådsmedlemmen Sverige, liksom Finland, saknar kust i norr. Men det har Norge, vars regering sedan 2005 är rödgrön. Den är enligt Eriksson mera intresserad av att exploatera än av att skydda Arktis.
Att Norge och andra länder med direkta intressen har en något annorlunda syn på saken än Miljöpartiet är begripligt. Men Miljöpartiet och dess röda kamrater, vilka redan meddelat USA och Ryssland att de ska skrota sina kärnvapen och avveckla militärbaser när Sverige fått en ny regering, tycker väl inte att norrmännen är någon svårare match.
Fast det har förstås inte gått särskilt bra hittills, med vare sig säl- eller valfångst.