Miljöpartiets vallöfte sänker fritidsgård

Politik2012-06-19 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

När regionstyrelsens ordförande Åke Svensson (S) beskriver vår kommuns ekonomiska läge så är ledorden broms, stopp och belägg. Jag skriver medvetet kommun. Som borde vara den adekvata benämningen.

Men det tycks vara viktigt och av hög status att nu kalla sig region trots att de som förväntas bistå med skatteunderlaget i antal närmast borde jämföras med de som bor i en mindre förort till ett äkta regioncentra. Inte undra på att det nu är hög tid att dra i den ekonomiska nödbromsen.

Otydligt ledarskap, dålig kommunikation mellan den politiska ledningen och nämnderna. Oförmåga att se förbi den djupt ingrodda politiska ideologier där förslag om att lägga ut delar av den kommunala verksamheten på privata entreprenörer framkallar frossbrytningar hos socialdemokrater och vänsterpartister.

Var miljöpartisterna står är något mer osäkert. Men för att behålla deras stöd och hålla dem på gott humör inom den rödgröna alliansen stod det fullt klart vid fullmäktigesammanträdet att deras vallöfte att omvandla Hällarna till naturskyddsområde inte fick stå tillbaka för behovet av en fritidsgård en bit därifrån. Enbart de beräknade underhållskostnaderna för vallöftet skulle räcka för att ungdomarna kan behålla sin gård.

Argumentationen från Hanna Westerén (S) måste dock sägas vara sammanträdes bottennapp vad avser argumentationen om återtagandet av driften av vad hon kallar juvelen bland äldreboendet Pjäsen. Utan någon form av tillgänglig analys - helt enkelt ett undermåligt beslutsunderlag - får vi beskedet att hon och majoriteten tagit det i full enighet. Ja tjänst och mottjänster brukar man säga. Men i ett läge där partibrodern Svensson samtidigt ställer upp nio skarpa besparingskrav är det svårt att förstå hur mycket bättre någonting kan bli som redan av alla anses vara den bästa vårdplatsen på ön genom att byta till kommunal (förlåt regional) förvaltning. Avtalet med nuvarande operatör går ut den 31 mars 2013. Så tid finns ännu för en tids eftertanke.

Så var det där med de nio punkterna. Vem bär det yttersta ansvaret frågades det från talarstolen. Givetvis är det jag svarade Åke Svensson och inte den högste tjänstemannen.

Men redan på andra raden bland direktiven står det att förvaltningschef ges delegation att besluta om dispens för inköp utanför slutna avtal, konsultupphandling, nyanställning med mera. Var går då silkessnöret för den förvaltningschef som faller för frestelsen att göra en dyr affär som ökar underskottet ytterligare.

Nu är vi på väg mot ett ekonomiskt underskott av sällan skådat mått. Mats-Ola Rödén påpekade att signalsystemet mellan ledning och nämnderna inte fungerar. Jag vill påstå att det mer liknar ett totalt strömavbrott. Och i motsats till den ena kabeln från fastlandet beror det inte på tidens tand utan är ett resultat av lokal politisk huggsexa inom ramen för de rödgrönas egna nattståndna ideologier.