Miljöstörande mattransporter kors och tvärs över landet

Foto: Bertil Ericson / TT

Politik2014-06-03 05:16
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

MATS MENING

De ständigt ökande utsläppen från bland annat biltrafiken gör att koldioxidhalten i atmosfären höjs med åtföljande klimatförändringar. Jordens temperatur stiger, ekosystemet förändras och med det följer fler naturkatastrofer. Genom dagens klimatfokuserade debatt kan nästan ingen ha undgått att ha hört talas om detta samband. Trots det ökar hela tiden transportbehovet av varor och framför allt livsmedel, eftersom dagens stora enheter inom tillverknings- och förädlingsindustrin är koncentrerade till några få platser

Det är därför dags att fokusera på centraliseringen och dess problem som en viktig del av klimatförändringen. Miljön har inte någon prislapp i kronor och ören, men den har däremot en etisk och moralisk prislapp. Som konsumenter kan vi hjälpa till att snabba på utvecklingen genom aktiva val och i möjligaste mån välja närproducerade produkter.

Tyvärr är det inte alltid så lätt, eftersom livsmedelsindustrins koncept som sagt bygger på transporter av råvaror och färdiga produkter långa sträckor kors och tvärs. Frågan är vad som händer när transportkostnaderna i framtiden kommer att öka kraftigt? Vem får betala, gissar att det blir konsumenterna genom dyrare livsmedel.