Miljöteknik ger tillväxt
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Han betonade att satsningar på en hållbar produktion och hållbara värme, avlopps- och varmvattenssystem, kommer att ge ett tillväxtsprång. Just nödvändigheten att anpassa produktionen, kommunikationerna och vårt leverne till en hållbar utveckling skulle ge det tillväxtsprång som vi behöver.
Nu har det inte gått så fort, som Göran Persson och alla vi som tror på och bejakar denna gröna utveckling, hoppats. Ändå visade Exportrådet i veckan att Sverige ligger långt fram i export av just miljöteknik. Vi har en massa företag, de flesta ganska små, som exporterar tekniker för att hållbart ordna vatten och avlopp, ta hand om avfall och återvinning. Svenska företag är bra på bioenergi, energieffektivisering, vind- och solenergi.
Jämför vi med våra stora paradgrenar inom exporten, så ligger miljötekniken nu bland de fyra främsta i exporttillväxt. På Gotland har vi ett starkt expanderande och mycket lönsamt företag, Rindi Energi AB. De bygger ut fjärrvärmen inte bara runt om i Sverige, utan också i bland annat Polen. I takt med stigande oljepriser kommer efterfrågan på andra energikällor att öka. I Sverige har industrins energianvändning genom effektivisering minskat med 33 procent de senaste tio åren. Även om efterfrågan ökar starkt på etanol- och hybridbilar så väntar vi fortfarande på bilar som kan gå på annat bränsle än bensin.
Nästa lördag inleds socialdemokraternas partikongress i Malmö. Jag hoppas att den största frågan blir debatten och besluten om att göra visionen om det gröna folkhemmet till socialdemokraternas nya framtidsbild. En berättelse om ett drömsamhälle, som bygger på trygghet och solidaritet, men också på en hållbar produktion och storsatsning på miljövänlig teknik. Det ska ge den tillväxt vi vill ha, som kan ge många nya jobb och en bättre och säkrare miljö både för oss nu och kommande generationer.