Minskade betodlingen påverkar många områden
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Håkan Ericsson skriver på sin ledarsida att sockerbetorna är böndernas lönsammaste gröda. Samtidigt är första rubriken i GT att sockerbetsodlingen på Gotland läggs ned på grund av olönsamhet. Har Håkan Ericsson inte alls följt med de senaste åren? Det verkar som han lever i någon sorts sagovärld om att bönder tjänar ofantligt stora pengar och speciellt på sockerbetor.
Eller är det en inbyggd avog inställning till jordbruket och småföretagare som lyser igenom?
Många arbetstillfällen
Genom att lönsamheten i sockerbetsodlingen minskat, och där är fraktkostnaderna en avgörande del för de gotländska odlarna, kommer nu många företagare att tvingas förändra och minska sin verksamhet. Indirekt berörs många åkerier, maskinstationer med flera vilket innebär att troligen flera hundra arbetstillfällen försvinner och därtill drabbar det alltså lönsamheten inom det gotländska jordbruket.
Varför värnar inte Håkan Ericsson och sossarna om dessa arbetstillfällen? Eller är det så illa ställt med kunskaperna så att man inte ser dessa samband?
Mer kvar i plånboken
"Tänk det blev som dom sa, jag fick mera kvar av lönen". Det är en av de kommentarer jag fått efter löneutbetalningen i januari. Jobbavdraget är konstruerat så att låg- och medelinkomsttagare får den största skattelättnaden i förhållande till sin lön. Också minskad skatt på boende och minskad kommunalskatt gör att inkomsterna ökar.
Även om man sedan tar hänsyn till de hårt kritiserade förändringarna på a-kassan och avdragsrätten för fackavgiften så blir det ändå totalt mera pengar kvar i plånboken med Alliansens politik.
Är det därför kritikerna nu tystnat?
Centerns kommundagar
Jag är nyss hemkommen från centerpartiets kommundagar i Leksand. Det är alltid inspirerande att träffa kollegor från övriga delar av landet och diskutera och utbyta erfarenheter.
Mest inspirerande är det ändå att lyssna till Maud Olofsson, vice statsminister och näringsminister. Hon är alltid sprudlande glad och full av energi. Hennes dotter liknar henne vid en duracellkanin, en liknelse som jag tycker är mitt i prick på Maud.
Maud Olofsson berättade att näringsdepartementet nu förbereder en lagstiftning som ska göra det omöjligt för offentlig sektor att snedvrida konkurrensen. Många kommuner och landsting ägnar sig idag åt affärsverksamhet som istället skulle kunna utföras av enskilda företagare och därmed bidra till ett bättre företagsklimat och flera jobb. Hon konstaterade att det är ett sätt att stimulera företagandet på lokal nivå.
Här på Gotland har nu nämnder och styrelser uppdraget att just se över vilka verksamheter som kan läggas ut på entreprenad. Det är i det sammanhanget intressant att många privata företagare och personal nu tar kontakt och hör sig för om möjligheterna att ta över driften av olika kommunala verksamheter.
Regionfrågan
Vi fick också en lägesrapport från Ansvarskommittén och de förslag som skall presenteras i slutet av februari. Helt klart är att inriktningen är färre och större regioner. Inriktningen är att samordna den statliga styrningen och samtidigt decentralisera mera beslut till den folkvalda nivån.
För Gotland blir läget dock mycket konstigt eftersom kommunen redan idag har ansvaret för regionala utvecklingsfrågor. Skulle vi slås samman i en större region så skulle vi istället tappa mycket av inflytande och beslutsansvar vilket är helt emot intentionerna.
Stefan Thornberg som är centerpartiets ledamot i ansvarskommittén kommer att medverka på centerpartiets distriktsstämma den 31 mars. Då får vi möjlighet att diskutera det förslag som fram till augusti skall remissbehandlas.
Linnéåret
Jag och maken Pär-Rune var vid Ihreviken när Hangvar hembygdsförening tände vårdkasen där som en del i invigningen av Linnéåret. Trots dimma och regn så såg vi mycket tydligt när nästa vårdkase tändes vid Häftings klint.
Då-tidens larmsignaler fungerar alltså än idag.