Minskade ohälsotal

Politik2007-02-27 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Glädjande nog sjunker ohälsotalen i Sverige. Sedan hösten 2003 har siffrorna stadigt förbättrats. Prognoser säger att utvecklingen sannolikt kommer att fortsätta åt samma håll fram över. Det är ett mycket positivt besked.
Under januari i år uppbars sjukpenning av 11 000 personer färre än i januari 2006. Det är en given vinst för individerna ifråga att hälsan förbättrats. Detta gynnar även samhället i stort som alltid har att vinna på så många friska medborgare som möjligt.
Det är dessutom en vinst för samhällsekonomin. 17 miljarder kronor har sparats genom minskningen av sjukskrivningar de senaste åren. Miljarder som förhoppningsvis används bland annat för att förebygga framtida ohälsa.
Jag är övertygad om att det är den socialdemokratiska insatsen som påbörjades 2002, som nu har burit frukt. Då beslutade den socialdemokratiska regeringen med Göran Persson i spetsen att halvera sjukskrivningarna till 2008. Den föresatsen har hittills haft goda förutsättningar att lyckas.
Insatsen innebar bland annat att läkare och försäkringskassepersonal utbildades i försäkringsmedicin. Där lades ett större fokus på kvarvarande arbetsförmåga, istället för på befintlig sjukdom. Sjukförsäkringen blev också mer nyanserad. I högre grad prövades också möjligheten med deltidssjukskrivning. Detta då återgång till arbetet underlättas betydligt om förankringen på arbetsplatsen finns kvar i viss utsträckning.
Något som också i hög grad påverkat ohälsotalen är att arbetsgivaransvaret utökades. De arbetsgivare som deltog aktivt i arbetstagarens återgång i arbete fick bära en lägre kostnad. Den arbetsgivare som var mindre delaktig i det arbetet fick betala mer. Det utökade samspelet mellan försäkringskassa, arbetsgivare och arbetstagare har bidragit till att fler människor har kunnat återgå i arbete.
Det som dämpar glädjen är den framtid som tycks vänta under borgerligt styre. Ökad otrygghet på arbetsmarknaden men även i andra sfärer av vår vardag riskerar att leda till en ökning av till exempel ångest- och stressrelaterade åkommor med sjukskrivningar som följd.
Det bör också tilläggas att den låglönemarknad som den borgerliga regeringen skapar, utan tvekan öppnar upp för fler sjukskrivningar. Detta då många kommer att tvingas ha fler än ett arbete för att få ekonomin att gå ihop. Hur det påverkar hälsan behöver knappast nämnas. Då kan vi åter vara på väg in i en ny nedåtgående spiral, liknande den Göran Persson med flera lyckades få bukt med.
Jag är uppriktigt glad över de förändringar som åstadkommits av Försäkringskassan, på den förra regeringens initiativ. Det vore oerhört tråkigt om ohälsotalen fram över åter skulle öka, som en följd av den omänskliga borgerliga politiken. En politik som sliter bort tryggheten för så många familjer runt om i Sverige och bäddar för ohälsa. Dessvärre är jag rädd att en ohälsotalsökning är oundviklig. Det innebär en förlust för såväl individen som för samhället. Är det en konsekvens den borgerliga regeringen är beredd att bära?