Sverige är världsbäst på offentliga handlingar. Funderar du på att flytta? Några knapptryckningar bort finns allt du någonsin velat veta om de nya grannarna. Vårt världsrekord består nämligen främst i den offentliga informationen om enskilda människor. Vad gäller myndigheters öppenhet hittar vi världsrekorden på annat håll.
I Brasilien kan du på ta reda på allt om hur staten använder dina skattepengar, genom några snabba klick på hemsidan Portal Transparência. I Slovakien och Grekland har beslutats att alla avtal om offentliga upphandlingar måste publiceras på internet, annars är avtalen ogiltiga.
I Sverige hemligstämplar utrikesdepartementet de mest ointressanta handlingar, närmast på rutin. Samtidigt fattar riksdagen regelbundet beslut om att ytterligare uppgifter ska begäras in till registren, varpå medborgarna snällt får finna sig i att fylla i ytterligare någon blankett.
Om du startar ett företag har Statistiska centralbyrån rätt att, mot vite, kräva in uppgifter om hur du tror att det kommer att utvecklas. Hur många av varje kön tror du kommer att jobba där om ett år? Hur många timmar var kommer de att arbeta? Vet du inte? Gissa. Tycker du att det är löjligt att skicka ut den sortens blanketter till nystartade enskilda firmor? Var glad att du inte driver ett stort företag. Sådana kan behöva anställa folk på heltid för att ta hand om alla myndighetsformulär.
I dagarna har alla som bor i lägenhet fått ett brev från Skatteverket. Riksdagen har beslutat att folkbokföringsregistret ska innehålla lägenhetsnummer. Varför? Bra fråga. EU har beslutat att alla medlemsstater ska medverka i en europeisk insamling av uppgifter om hushåll och bostäder, meddelar Skatteverket på sin hemsida. Varför? Därför att "statistik om hur vi bor behövs för att få bra underlag för planering av vårt samhälle". Så läggs ännu en uppgift om våra liv till de offentliga rullorna.
Vad gör väl ett lägenhetsregister, undrar nu vän av ordning. Om riksdagen och EU vill ha ett sådant, vilka är vi att förvägra dem det? Jo, för det första är enskilda register sällan problematiska, medan däremot summan av offentliga handlingar är det. För det andra bör man ställa sig motfrågan vilken egentlig nytta medborgarna har av detta nya register, och varför vi ska lägga skattemedel på det. Och för det tredje är svenska folket, genom personnummersystemet, redan världsbäst i öppenhet.
Föreställningen om att politiker och myndigheter har rätt att begära in enkätsvar och blanketter från medborgarna, utan rimliga argument, tyder på ett missförstånd kring samhällets maktfördelning. Politiker och myndigheter finns till för medborgarna, inte tvärtom.
Att integritetsvurmarna C och FP, som var emot lägenhetsregistret när det togs upp i riksdagen 2005, inte har sett till att avskaffa det därefter säger allt du behöver veta om sakernas tillstånd. Integritetsdebatten i alliansen tycks ha avlidit med FRA-frågan.