Misslyckat krogbidrag

Politik2013-07-25 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den av Moderatregeringen införda sänkningen av krogmomsen, som innebär att alla krogägare får ungefär 5,4 miljarder kronor om året i branschbidrag, har inte givit fler jobb och inte heller sänkta restaurangpriser.

När en bransch får 5,4 miljarder kronor i bidrag genom sänkt krogmoms, så bidrar det till att några fler krogar överlever och några fler krogar öppnas. Men totalt sett har inte fler jobb skapats. Det visar färska siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Om huvuduppgiften med sänkt krogmoms var fler jobb, så är det en misslyckad och dyr reform. Om det var meningen att restaurangpriserna skulle sänkas, så fler hade råd att äta ute, så har effekten uteblivit. Priserna har istället stigit. De enda som haft glädje av den sänkta krogmomsen är restaurangägarna. De har kunnat öka marginalerna, fler har överlevt den hårda konkurrensen och fler har ökat sina vinster.

Fördelningspolitiskt är det självklart, att de som tjänar mest pengar är den grupp som äter ute mest. De fattiga har inte råd att äta ute. Sänkt krogmoms var en present till Sveriges rika, då de skulle få sänkta priser på krogen. Men de rikas vinst av detta har krogägarna tagit genom att inte sänka, utan istället höja priserna. Stödet till de rikas krogbesök, den rena klasspolitiken, ersattes av en bidragspolitik till krogägarna.

Om man anser sig ha 5,4 miljarder kronor att sänka krogmomsen med, så kan dessa pengar istället användas till något annat, som att stärka skolan eller äldreomsorgen. Gotlands andel av den sänkta krogmomsen är cirka 33 miljoner kronor, som nu öns restaurangägare fått i bidrag från Moderatregeringen.

Även om detta gett ett 20-tal nya jobb, så är de inte i närheten av hur många fler och sannolikt viktigare jobb, 33 miljoner kronor hade givit, om pengarna gått till kommunen istället. För 33 miljoner kronor hade 65 nya lärare kunnat anställas eller 80 personen till i den gotländska äldreomsorgen.

Vilket är viktigast, att med bidrag berika öns restaurangägare med 33 miljoner kronor om året eller att stärka skolan och äldreomsorgen med fler lärare och mer vårdpersonal?

Den sänkta krogmomsen är ett typexempel på Moderatregeringens misslyckade bidragspolitik till olika företagsbranscher. Det har inte blivit fler jobb eller sänkta priser.