Missnöjd och förbannad eller glad och tacksam?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Min första tanke var att rubriceringen givits av någon annan och att den inte riktigt skulle vara täckande för innehållet i artikeln.
Men så var inte fallet. Engelhardt förefaller vara just "glad och tacksam" för att valnederlaget inte drabbat honom personligen.
Blir Christer bråkig?
Det är väl egentligen inte mycket att komma med när partiet lidit ett svidande valnederlag, som behöver analyseras mer grundläggande än förklaringen med "rikssvingen".
Så bäste Christer Engelhardt upp till bevis för att du är den rätte mannen för "det första riksdagsmandatet".
Varför drabbades socialdemokraterna av detta valnederlag? Varför blev tappet större på den kommunala nivån?
Rolf K Nilssons förutskickade "bråkighet" blir det nu din bråkighet, när du hamnat i opposition? Och vad ska bråkigheten gälla i så fall?
Du talar om "olika vägar" att driva gotlandsfrågorna. Vilka frågor tänker du på? Du talar om de "ideologiska skillnader" som måste bli synliga"hemåt" - från riksdagshorisonten får man förmoda.
Jag skulle önska att den "hungriga" Engelhardt "driven" av längtan att påbörja sitt oppositionsarbete för Gotlands Folkblads läsare ger oss dels en valanalys värd namnet.
Och dels kontinuerligt rapporterar om "de ideologiska skillnader", som under resans gång kommer att bli tydliga, skillnader som skall leda till att "socialdemokrater skall komma igen vid valet 2010".
Ideologiska skillnader
Jag instämmer till fullo i din tanke om att det finns ideologiska skillnader. Valdebatten borde ha handlat mer om ideologi, om hållning och värden, om det grundläggande sättet att tänka kan vi så här efteråt självanklagande mena.
Vi tappade solidaritetsfrågorna, jämlikhets- och jämställdhetsfrågorna, lät moderaterna kalla sig det nya arbetarpartiet och blev svaret skyldiga. Vi kan beklaga det, men vi kan ingenting göra åt det.
Men det förpliktar för framtiden, att vi inte gör om misstaget. För det är du, Christer Engelhardt, vårt hopp och vår garant? Det förpliktar att bli vald till riksdagsman. Kom igen Christer, var inte rädd för att säga din mening.
Socialdemokratin måste tala genom många röster. Problemet är att väldigt många i detta val tyckt sig ha upplevt att partierna talar med alltmer lika röster.
Kanske har de haft rätt? I så fall är valutgången inte svårförståelig. Vad säger du om en sådan tanke?
Jag väntar på svar. Gotlands Folkblad är ditt husorgan.