Går partiet åt höger eller åt vänster? Ofta är frågan meningslös. Folkpartiet är ett tydligt exempel. Skatterna ska sänkas - en klassisk högerfråga. Nu vill FP till och med sänka skatten mer än vad Moderaterna vill. Innebär det att FP står till höger om M? Nej, riktigt så enkel är inte politiken. Titta på föräldraförsäkringen istället, så blir resultatet ett annat.
Folkpartister är betydligt mer benägna att avskaffa möjligheten att överlåta dagar till den andra föräldern, än vad moderater är. Kulturpolitiken är ett annat tydligt exempel. Medan många moderater antingen är genuint ointresserade av kultur, eller på allvar tror att marknaden kommer att lösa allt, brinner folkpartisterna för en aktiv kulturpolitik med offentlig finansiering av de mindre marknadsmässiga konsterna.
När alliansregeringen beslutade återinföra inträdesavgiften på statliga museer gick det folkpartistiska kulturborgarrådet i Stockholm, Madeleine Sjöstedt, mot strömmen. Stockholms Stadsmuseum och Medeltidsmuseet förblev avgiftsbefriade. Oberoende av små steg åt höger eller åt vänster är det uppenbart trångt i mitten. Att Centerpartiet regelbundet anklagas för att vara nyliberalt gör det inte till mindre av ett mittenparti. Ett parti som förespråkar såväl offentligfinansierad välfärd som skattesubventioner av "Matlandet Sverige" blir inte nyliberalt eller superhöger för att partiledaren uppskattar Ayn Rands romaner.
Utöver det faktum att det i alliansen är trångt mellan liberala mittenpolitiker har Miljöpartiet seglat upp som ett liberalt alternativ för framförallt storstadsväljare. Detta årtiondes liberala stridsfrågor - integritet och öppenhet - har i många fall hanterats betydligt bättre av MP än av liberalerna i alliansen.
Därmed är frågan om MP, som tidigare betraktats som ett grönt parti med liberala förtecken, inte snarare bör ses som ett liberalt parti som ibland avviker från liberalismen. Och då kan ideologiskt orienterade väljare, beroende på vilka sakfrågor de prioriterar högst, lika väl välja MP som C eller FP.
Förra vintern återlanserade idétidskriften Liberal Debatt förslaget om en sammanslagning av C och FP. Centerliberalerna, kallade man det tänkta nya partiet. Som skrivbordsprodukt är det en utmärkt tanke. Moderaterna är ett brett pragmatiskt liberalkonservativt parti, allt mer likt de gamla Socialdemokraterna. Miljöpartiet försvarar viktiga socialliberala värden och frihetsfrågor.
Centerliberalerna kunde då dels täcka upp alliansens högerflank vad gäller skatter och företagande, dels ägna sig åt principiella frihetsfrågor. En sådan lösning tar dock inte hänsyn till partimedlemmarnas egna önskemål. Folkpartister vill rädda världen, centerpartister bönderna.
Det är inga framgångsfaktorer, men till skillnad från Moderaterna är de mindre borgerliga partierna varken företag eller PR-byråer.