Mittpunkten rör sig åt rätt håll
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
På liknande sätt kan inställningen till företagande beskrivas. Nu påstår socialdemokraterna att de minsann alltid varit ett företagarparti och säger sig vara företagarnas bästa vän, men alla vet att det knappast handlar om något som någonsin legat dem varmt om hjärtat.
Däremot har de tvingats erkänna att de har ändrat sig när det gäller skolan. Mona Sahlin satsade hela sin auktoritet på att vrida partiet bort från den tidigare flumretoriken och satsa på något så exotiskt som en kunskapsskola, åtminstone till namnet. Partiets eftervalsanalys visade nämligen att de borgerliga hade ett oerhört mycket större förtroendekapital och att det var en stark anledning till deras valseger. Sahlin låtas inte ens som om den nya inriktningen är något annat än en omprövning.
Allt detta är effekterna av ett och samma enkla faktum: att de borgerliga vann valet. Dagens politiska omsvängningar hos socialdemokratin bär vittnesbörd om en av politikens grundregler: att själva maktinnehavet i sig är viktigt för att förändra ett land. Dagens partier bildar inte opinion på samma sätt som förr; de anpassar sig till de opinionsströmningar som ger regeringsmakt och undviker det som inte fungerar.
I det svenska fallet är fenomenet tydligt. För att ta ett än mer slående exempel kan pekas på miljöpartiets nyligen avslutade kongress där partiledningen ansträngt sig för att få med sig ombuden på en mer EU-vänlig linje. Frågan kommer inte att avgöras förrän i höst, men trenden är tydlig: partiet är på väg mot den politiska mittfåran. Det är i sin tur en konsekvens av att socialdemokraterna har förstått att det borgerliga exemplet med majoritetsregerande måste följas och därför manat miljöparitet i pragmatisk riktning.
I det kommenterande Sverige går mycken energi går åt att analysera regeringens förslag och strategier, och med all rätt. Men man glömmer ibland den långsiktiga effekten av att regeringen över huvud taget har bildats, oavsett vilka reformer den startar, nämligen att oppositionen förändrar sig - till det bättre.
Hela den svenska politiska mittpunkten håller sakta men säkert på att förflyttas högerut. Såtillvida kan de borgerliga redan nu vara nöjda.