Mjölken värd en krona till

Politik2010-07-16 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Under onsdagen kom beskedet; Milkos produktion av mejerivaror i Sundsvall och Karlstad läggs ner. Mjölkproducenterna i norra Svealand och Norrland som är de som i grunden äger verksamheten, bedöms av ledningen begära för mycket för var liter de producerar. Förändringen från mindre besättningar till stordrift anges även det som ett av skälen för att man inte ser sig rationellt kunna vidareförädla det som medlemmarna producerar.
Nu behöver vi som brukar köpa fjällbrynt messmör inte bli ängsliga. Mejeriet i Östersund fortsätter som tidigare. Även med sin osttillverkning. Om än med en reducering på personalsidan. Vad jag och kanske många andra fortfarande undrar över är; hur lyckas man fjällbryna messmör ? Brunt och gott som pålägg är det visserligen - men hur processen fungera är höljt i djupaste dunkel. Sol och vanilj anges som ingrediens.
En mjölkproducent i Stånga som krävt mitt omedelbara avsked från kommunalt uppdrag för att jag inte givit klartecken till att mot gällande regler låta vederbörande producera sig exklusivt under Liberal debatt i valtider, kanske ändå visar ett något mildare sinnelag om jag hävdar att vi gott skulle kunna betala en krona mer för vår naturprodukt mjölk. Om man därtill för tredje året i rad kan rapportera att matpriserna på Gotland ligger avsevärt lägre än vad som är fallet i trakterna kring Sundsvall. Trots stormarknaden Birsta långt utanför sta´n. Där landets tre största livsmedelsdetaljister i princip ligger vägg i vägg med varandra. Och grannar med dragplåstret IKEA.
Nej vi som bor på Gotland skall inte klaga på matpriserna. Talet om att sommarturismen pressar upp priserna är starkt överdrivna. Snarare kan man härleda prisskillnaden till en viss överetablering som vi som konsumenter på ön inte skall klaga över.
Nu kommer mjölkbönderna i södra Norrland och Karlstadsområdet att leverera till mejeriet i Falköping. Låter platsen bekant ? Jo men visst - det är det mejerinamnet som står som alternativ på ICA-producerade mjölkprodukter på hyllorna lite här och var. Så nu är det inte bara ARLA som får konkurrens av sina egna - även kvarvarande Milko i Östersund och Grådö får konstatera att dropparna skvätter lite här och var.
Vad som dock hamnar som en smolk i bägaren för den som ständigt söker efter ett högkvalitativt kött är att tagna regler om etablering av mindre butiker " i fel område" skall behöva vara så rigid. Vad Visby verkligen behöver är en butik med närproducerat kött och grönsaker med manuell betjäning. Som garanterar att biffen är lika mör som förra gången man handlade. Entreprenörerna Carlssons mångåriga kamp måste till slut få en för oss konsumenter en positiv lösning. Att bränna dyr bensin för att åka ut på landet för att få en garanterad mör entrecote kan inte vara meningsfullt. Här uppe i Sundsvall har vi tillgång till hängmörat kött från Hälsingland. Dyrt ? Ja visst - men man får vad man betalar för.