Mobiltelefonernas risker får inte tonas ner av tillverkarna

Politik2005-03-08 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Mobiltelefoner är idag nästan allas egendom och det har skett en enorm utveckling från 80-talets stora tegelstenstelefoner till dagens små apparater i tändsticksformat. Genom införande av ny teknik och kraftig utbyggnad av så kallade 3 G-master har mobiltäckningen också avsevärt förbättras, dock inte i hela landet. Tyvärr är täckningen som sämst i de glesbygdsområden där behovet av mobiltelefon är som störst, både ur säkerhetssynpunkt och på grund av långa avstånd.

Glömd säkerhet
Som alltid när det gäller ny teknik tar samhället snabbt till sig denna och idag är många funktioner mycket beroende av att mobiltekniken fungerar. Vad som ofta glöms bort när ny teknik introduceras är olika säkerhetsaspekter och i det här fallet handlar det om strålningsriskerna och de skador som detta kan medföra.
Under årens lopp har det med jämna mellanrum kommit olika forskningsrapporter som varnar för dessa risker och vad dessa eventuellt kan medföra på lång sikt. Teknikvärlden har dock varit starkare och varningarna har därför oftast klingat ohörda. Det finns inte några vetenskapliga bevis för att strålning från mobiltelefoner eller dess basstationer och master är skadlig. Men det finns heller inga bevis för vad strålningen innebär på lång sikt. Därför borde det vara självklart att i högre utsträckning än idag tillämpa försiktighetsprincipen, eftersom det som sagt inte finns några vetenskapliga bevis varken om risker eller ofarlighet.

Hård marknadsföring
Många menar att man minskar strålningsrisken genom att använda så kallad hands free och korta ner samtalslängden. När det gäller strålningen från master och basstationer är det svårare att skydda sig. Denna utsätts vi för vare sig vi vill eller inte.
Självklart borde försiktighetsprincipen tillämpas när det gäller barn och ungdomar, eftersom eventuella skador inte kommer att visa sig förrän om ett par decennier. Men hur många följer dessa rekommendationer, när samtalen hela tiden blir billigare, marknadsföringen hårdare och tekniken utökas, så att telefonen numera inte bara används för vanliga samtal? Men försök, det kan visa sig lönsamt i framtiden.