Moderat lappkast

Moderaternas vändningar i parkeringsfrågan har gjort att deras trafikpolitik har kört i diket. Att vara emot för att sedan rösta för och direkt efter kritisera sitt eget beslut om att införa parkeringsavgifter gör nog fler än mig undrande.
Foto: Johan Nilsson/Scanpix

Moderaternas vändningar i parkeringsfrågan har gjort att deras trafikpolitik har kört i diket. Att vara emot för att sedan rösta för och direkt efter kritisera sitt eget beslut om att införa parkeringsavgifter gör nog fler än mig undrande. Foto: Johan Nilsson/Scanpix

Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Politik2011-06-03 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Moderaternas företrädare tycker inte att de har gjort någon helomvändning i frågan om parkeringsavgifter. Jag kan inte se något annat när man är emot avgifter för att i nästa stund rösta för. Efter beslutet går man åter ut och sågar det man själva röstade på. Man tycker, men röstar emot sitt eget tyckande. Är inte det en helomvändning så vet inte jag vad det är.

Jag vet att det hör till politikens regler att kompromissa och ibland behöva gå emot sin egen ståndpunkt, men då brukar man också svälja förtreten och inte gå bakom ryggen på de man gjort upp med efteråt. Där är Centerpartiet ett exempel på riksplanet som i princip går emot sin övertygelse att kärnkraften ska avskaffas och inga nya verk byggas. Något som Fälldin, dåvarande ledare för Centerpartiet var tydlig med även om han fick gå emot sin egen övertygelse för att blidka Moderaterna.

Moderaterna på Gotland gör inte så, de går emot det beslut de var med och fattade och det anser jag vara ohederligt. Både mot sina allianspartner och mot väljarna. Det är lite tragiskt att Moderaternas företrädare inte ser det själva utan dundrar på med sitt motstånd mot avgifterna som om inget beslut hade tagits.

För mig som följer politiken kan jag någorlunda förstå sammanhanget, men för en väljare som inte är så insatt måste Moderaternas helomvändning vara ofattbart och förvirrande och spär bara på politikerföraktet.

Vad gäller andra frågor som moderaterna tar upp i inlägget kan jag intyga att inte alla tycker att konkurrensutsättning alltid är så bra. Vi börjar se effekten av friskolorna på Gotland där främst landsortsskolorna får stryk. Färre elever ger mindre pengar och därmed sämre lärartäthet och utbildning. Inte minst i Lena Celions gamla skola, högstadiet i Slite tappar man elever.

I princip är jag också emot parkeringsavgifter men jag skulle aldrig drömma om att göra de helomvändningar som Moderaterna har gett prov på i den här frågan. Gör man en politisk överenskommelse så ska man också hålla den och inte gå emot sitt eget beslut.