Moderat rejs mot makten

Politik2009-11-12 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag har fått en del kommentarer för min "hyllning" av moderaternas lokala näringspolitiska program. Det tar jag gärna.
För mig är det inga problem att berömma någon för något jag tycker är bra även om man tidigare gjort saker som jag tycker är motsatsen.
Jag skrev redan den 30 oktober om moderaternas märkliga beteende efter beslutet om p-avgifter i Visby. Ännu märkligare blir det när nu två moderater överklagar samma beslut som man varit med att fatta i demokratisk ordning. En moderat ledamot i tekniska nämnden beskriver i insändare hur han tvingats att rösta mot sin övertygelse för att inte spräcka alliansen.
Samtidigt är det ju precis det han och hans partikamrater gör genom att i efterhand gå ut och spela offer. Hade man röstat emot förslaget i nämnden hade det varit schysst, nu blir det bara ett osmakligt taktiskt spel för galleriet.

Hur vill moderaterna ha det egentligen?
Hoppas man kunna gå om centern som största borgerliga parti på Gotland genom att utmåla centern som "the bad guys" när man märker att det börjar mullra i de egna leden?
Inte särskilt snyggt. Vem vill samarbeta med en sådan part? En som gör en sak i samförstånd men i efterhand går ut och fördömer det man själv medverkat till?
Vilken av dessa sidor ska väljarna lita på gäller?

Vad gäller själva sakfrågan, p-avgifterna i framför allt Visby innerstad, märks en tydlig skillnad i opinionen. De som "rasar" bor inte sällan i innerstaden själva och ser det som en självklarhet att de ska få parkera på gatan utanför sin bostad. De ser inga problem med att det inte finns lediga parkeringsplatser.
För oss andra som då och då besöker innerstaden med bil ser det annorlunda ut, det är mycket svårt att hitta nånstans att parkera och man tvingas köra varv på varv. Inte bara på sommaren.

Gatan tillhör alla, inte bara de som bor innanför murarna eller ens fastigheterna längs gatorna. Däremot ska man inte försvåra boende i innerstaden därför är införandet av boendeparkering en bra idé. Man betalar 2 500 kronor per år, drygt 200 kronor i månaden, för att få parkera i innerstaden samt de boendeparkeringar som ska skyltas upp utanför murarna.
Knappast någon oöverstiglig kostnad om man jämför med vad hus och lägenheter kostar att köpa/hyra i området.
Och om någon tvivlar på att p-avgifter styr trafiken kan man bara studera vad som hänt på parkeringen vid Kruttornet. Innan p-automaterna sattes upp var det så gott som omöjligt att hitta en ledig parkering där, oavsett tid på dagen eller året, nu finns det nästan alltid plats.