Moderat veteran söker förlängd värnplikt
Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är en betydelsefull placering. Kampen den 7 juni kommer stå mellan socialdemokraterna och moderaterna, indikerar opinionsmätningarna. Men hur stora är egentligen skillnaderna mellan de två partierna egentligen, när det gäller Europapolitiken?
- De är stora, lika stora som på hemmaplan. Vi skiljer oss i synen på viktiga frågor som jobb och energi. Socialdemokraterna följer gamla mönster: mer regleringar, större kontroll. Vi tror tvärt om på större frihet. De vill att Bryssel skall lagstifta om arbetstiden - det vill inte vi. Vi vill öppna upp tjänstesektorn och göra det lättare för EU-medborgare att söka vård inom hela unionen - det vill inte dom.
- Jag tror att valet kommer att handla mer om sakfrågor den här gången, tillägger han.
En europeisk sjukvårdsreform är en av moderaternas hjärtefrågor i EU.
- Som det ser ut nu är reglerna oklara. Man kan själv behöva ligga ute med kostnaden för behandlingen. Så ska det inte vara.
Och om vi blickar bortom den svenska debatten? En kollega till dig har sagt att skiljelinjerna i EU-parlamentet går mellan den politiska kulturen i olika länder, snarare än mellan olika ideologier. Att länder som Sverige och Storbritannien står för en syn på EU, att länder som Frankrike, Tyskland och Italien står för en annan. När det gäller till exempel utvidgningen av EU, Turkiskt medlemskap - som du ju är en varm anhängare av, graden av Brysselstyre... Och ganska oberoende av partitillhörighet. Känner du igen dig i den beskrivningen?
- Så är det nog - inom partigrupperna. Men klyftan mellan grupperna är djupare, och ideologisk. Dessutom är bilden inte fullständig: Tyskland är för turkiskt EU-medlemskap. En majoritet av EU-parlamentets ledamöter är för fortsatta förhandlingar med landet. Den människorättsliga situationen där har förbättrats på senare tid.
Å andra sidan präglas väl din egen partigrupp, EPP-ED, av ganska rejäla interna spänningar. Britterna har ju bestämt sig för att försöka bryta sig ur.
- Ja, men de har svårt att hitta anständiga samarbetspartners. Jag tror att det där bottnar i en gammal engelsk föreställning att EPP-ED skulle vara en kristdemokratisk partigrupp. Men så är det ju inte längre. De flesta partier är liberalkonservativa. Sedan stämmer det ju att den franska högern är mer protektionistisk.
En annan fråga som präglat EU-valsdebatten är miljön. Men Naturskyddsföreningen, som granskat de svenska ledamöternas agerande i miljöfrågor, ger Gunnar Hökmarks politik i EU-parlamentet betyget icke godkänt. Har du varit för passiv, frågar jag?
- Den där undersökningen bedömde ju tyckande snarare än resultat. Hade vi drivit miljöpartiets linje i Europa så hade diskussionerna inte landat i någonting. Förhandlingarna hade kollapsat. Nu har EU världens mest ambitiösa klimatmål, mycket tack vare Sverige. Och tack vare att vi ibland valt att kompromissa.