Moderaterna får chans på kulturen

Politik2008-12-27 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
När alliansregeringen tillträdde 2006 förvånande moderaterna genom att göra anspråk på kulturministerposten. Kulturpolitiken är ju annars ett av folkpartiets profilområden. Det glädjande beskedet var ett tecken på att kulturpolitiken åter tas på stort allvar i Sverige. Det betydde också att kulturpolitiken kunde väntas ta en helt ny inriktning, bort från det enkelspåriga bidragstänkande som präglat decennier av socialdemokratisk politik.
Men hur har moderaterna förvaltat sitt nyvunna ansvar för den statliga kulturpolitiken? Tydligast här är att utnämningspolitiken kantats av misslyckanden.

Tillsättningen av journalisten och Timbrochefen Cecilia Stegö Chilò var ett modigt och spännande tilltag. Mer än ett försök att tillfredsställa nyliberala kärnväljare, missnöjda med nya moderaternas vänsterorientering var utnämningen ett försök att injicera lite nytänkande i den ofta ganska navelskådande kultursfären. Men snart uppdagades att den nytillträdde kulturministern inte betalat TV-licensen på 16 år och hon fick avgå, efter tio dagar på posten.
Till Stegö Chilòs efterträdare valde statsministern att satsa på ett säkrare kort. Lena Adelsohn Liljeroth är liksom Stegö Chilò journalist, men har betydligt större erfarenhet av dagspolitik, och därtill en bakgrund i kulturutskottet, Fryshuset och Granskningsnämnden.

Liljeroth har suttit still i båten, på gott och ont. Men brobyggandet och försöken att injicera nytänkande i kultursfären har fortsatt. Utnämningspolitiken har fortsatt vara ett verktyg i detta. Och misslyckandena har avlöst varandra.
Entreprenören Johan Staël von Holstein valdes in i kulturrådets styrelse i december 2007. Tio månader senare avgick han, eftersom han hellre ägnade sig åt sitt företag. Under tiden hade han lyckats göra sig ovän med halva kultursverige, inklusive ett par av kulturrådets styrelseledamöter: "Staël von Holstein har gjort mer för oppositionen än någon annan i Kulturrådets styrelse" kommenterade konstnären Marianne Lindberg De Geer den frispråkige entreprenörens avgång.

Staël von Holstein önskade efterträdas av chefen för konsthallen och "samtidslaboratoriet" Färgfabriken, Jan Åman - ett galet geni som verkar just i skärningspunkten näringsliv och kultur. Och mot bättre vetande lyssnade kulturministern.
Åman avgick nyligen, efter två månader på posten, efter det att Färgfabrikens styrelse uppmärksammat brister i redovisningen och de ekonomiska rutinerna.

Valet av den kloke och erfarne Mats Svegfors till ny vd för Sveriges radio är en fjäder i hatten för regeringen. Men tillsättningen innebär också att ytterligare en stol i Kulturrådets styrelse, där Svegfors är ordförande, ställs till förfogande.
Detta är moderaternas chans att visa att man lärt sig av sina misstag, och återupprätta förtroendet för den borgerliga kulturpolitiken. Det är bra om kulturpolitiken injiceras med lite nytänkande. Men det får inte ske på bekostnad av regeringens trovärdighet.