Moderaterna redo inför det oväntade?

Politik2008-03-07 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I dag startar moderaterna sin kommunalpolitiska konferens i Göteborg. Lagom till detta har partisekreterare Per Schlingmann presenterat en bok i vilken han lägger ut texten om partiets framtid. "Så sent som för tio år sedan skulle den som föreslagit att moderaterna skulle driva jobbfrågan i en valrörelse ha blivit utskrattad. De genomtänkta och målmedvetna insatserna under 2003 ändrade på det." Det är helt riktigt. Arbetslinjens segertåg i svensk politik är de nya moderaternas stora triumf som ingen kan ta ifrån dem.

Frågan om jobben kommer säkert vara en av de stora frågorna i 2010 års val, liksom det alltid är. Och regeringen kommer att bedömas dels utifrån vad den har uträttat och dels utifrån förväntningarna om vad den kommer att kunna åstadkomma i framtiden. Men det kommer inte att räcka, och det är man fullt medveten om.
Nu ligger regeringen under med mer än femton procent gentemot vänsterpartierna. En god arbetsmarknadspolitik räcker inte för att vända på den steken. Vad skall egentligen ske för att opinionen skall vända?
Kanske är frågan fel ställd. Kanske skall man istället fråga sig: hur kommer regeringen att hantera det som kommer att ske?

Den smått legendariska brittiska premiärministern Margaret Thatcher summerade en gång sin långa politiska erfarenhet i en kärnfull läxa: "The unexpected happens!". Det oväntade händer. Hur obönhörlig en politisk utveckling än verkar vara, hur osannolikt något än kan te sig, så måste man alltid förutsätta att någonting kommer att hända som fullkomligt rör om i ritningarna, och som kräver improvisation, för att inte säga instinkt.

Svensk politik fram till 2010 kommer inte att handla om hur alliansen strävsamt, bit för bit, klättrar uppåt i opinionen tack vare goda effekter av skatte- och arbetsmarknadspolitik. Till viss del kan det nog vara så, men det kommer också att inträffa sådant som ingen, vare sig Mona Sahlin eller Fredrik Reinfeldt, tänkt på att lägga ut någon slags plan för. Oväntade saker som rör om, och får folk att reagera med sina politiska hjärnhalvor. Sådant som får dem att ty sig till partier antingen till höger eller till vänster.
Beroende på hur dessa partier väljer att hantera situationen. Och det är där den riktiga politiska talangen kommer in. För då handlar det i hög grad om känsla för vad som verkligen rör sig i folkdjupet, alldeles oavsett vad opinionsundersökningar säger.
Per Schlingmann skriver att han undrar vad folk som åker samma buss som han själv tänker på. Och det är nog just där moderaterna skall börja. Det handlar om att vara inkännande och lyssnande. Då vet man också hur man får förtroendet när det oväntade inträffar.