Moderaterna tvingar till flytt

Politik2005-12-19 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I en snirklande ledare i fredags ondgjorde sig moderata chefredaktören i GA, Rolf K Nilsson, över att arbetslösa gotlänningar är dåliga på att söka jobb. Både på Gotland och än mer på fastlandet. Och arbetsförmedlingen är ännu sämre på att förmå eller tvinga öns arbetslösa att söka jobb.
Vad Rolf K Nilsson naturligtvis inte alls berättade var att hans parti moderaterna och de övriga borgerliga partierna som vill bilda regering, har en politik som kan tvinga varenda arbetslös gotlänningar att flytta från Gotland. Nilsson skrev inget om att moderatpolitiken går ut på att göra det så ekonomiskt outhärdligt att de arbetslösa måste flytta dit jobben finns.
Om de borgerliga med moderatledaren Fredrik Reinfeldt i spetsen kan bilda regering nästa år, då kommer alla arbetslösa att få avsevärt sämre a-kassa. De kommer inte ha en chans att leva på a-kassan, utan tvingas ta jobb när de har varit arbetslösa länge, som ligger långt under de lägstalöner som avtalen stipulerar. Och det kommer att bli så dyrt att vara med i a-kassan att allt färre kommer att ha råd med det. Då återstår att flytta från Gotland eller leva på socialbidrag.
Nu visar Rolf K Nilsson stark medkänsla med gotlänningar som är arbetslösa, men som inte vill flytta från Gotland. Han tycker det är de lokala politikernas uppdrag att stötta öns näringsliv, så det blir fler jobb. Han har så rätt. Det är det som den socialdemokratiskt ledda kommunen hållit på med sedan 2002, då de tog över efter ett hattigt och splittrat borgerligt styre. Nu är bostadsbyggandet i full gång. Bostadsbyggande har två bra effekter. Man bygger bort bostadsbristen och fler kan flytta hit och starta företag, som leder till fler jobb. Och denna andra stora effekten av att det är full fart på byggandet är att byggnäringen leder till många fler jobb än bara de direkta i byggandet. Transporter, försäljning och mycket annat som byggandet ger upphov till, brukar innebära att ett byggjobb ger upphov till tre jobb till.
Tack vare den offensiva näringspolitik som kommunledningen och främst Jan Lundgren fört, så råder nu en stark framtidstro bland öns företagare. Enligt GA 15/12 vågar de gotländska företagen investera igen, när hotet om de höga färjepriserna är borta. Många företagare, både nya och etablerade är beredda att ta risker och satsa på utvecklingsprojekt. Almi får låna ut mer förutom det som bankerna lånar ut, när det som nu råder stark framtidstro i öns näringsliv.
Än har denna investeringsvilja och framtidsoptimism inte skapat det verkliga suget på arbetskraft, men det borde komma snart. Kanske nästa år. Då kommer många fler arbetslösa kunna få jobb. Kan sedan valet sluta på rätt sätt så tryggheten vid arbetslöshet blir kvar, behöver inte särskilt många arbetslösa tvingas flytta från ön. Då kan de känna trygghet på Gotland i väntan på jobbet.