Det är onekligen både modigt och ansvarsfullt av de rödgröna med Socialdemokraterna i spetsen, att höja skatten med 50 öre per intjänad hundralapp, när det är valår nästa år.
Men de gör det för att kunna säkra och värna den välfärd och service, som gotlänningarna vant sig vid och som de förväntar. Det handlar också om vetskapen om att regionens anställda, alla välfärdsarbetare som jobbar med barn, ungdomar, sjuka och äldre och alla andra, under många år dignat under besparingskrav och ekonomiska knapphet.
Den knappheten bryts inte nu med en skattehöjning som ger 50 miljoner kronor i förstärkning. Men det ger möjlighet att klara av skolans kvalitet, att slippa skära på äldreomsorgen för att regeringens havererade jobbpolitik har gjort att så många behöver försörjningsstöd.
Skattehöjningen görs för att rädda utbud och kvalitet på den gotländska välfärden till gotlänningarna. Alternativet är att skära hårt i skolan, äldreomsorgen och sjukvården. För normalinkomsttagaren som tjänar 25 000 kronor i månaden betyder det en ökad skatt på 125 kronor i månaden. Det motsvarar två paket cigaretter eller två flaskor vin i månaden.
För de som är arbetslösa eller för de flesta pensionärer med låg pension, innebär skattehöjningen cirka 50 kronor mer i månaden. Jag tror att de flesta tycker det är värt att betala 50 kronor eller 125 kronor mer i skatt i månaden för att säkra bra skola, sjukvård och äldreomsorg på Gotland.
Dessutom satsar de rödgröna på att säkra trygghet och välfärd runt om på hela ön. Räddningstjänsten ska inte försämras, utan stärkas i Slite och Hemse. I Hemse kan badet byggas om. Utbyggnaden av vatten och avlopp säkras, vilket är helt avgörande för utvecklingen på landsbygden.
Skattenivån kan ha effekt på viljan att flytta till Gotland. Men viktigare är kvaliteten på den samhällsservice som kommunen erbjuder i form av förskola, skola, sjukvård och äldreomsorg.
De rödgröna har nu en tuff uppgift, så inte skattehöjningen ger en signal till att nu går det att spendera pengar fritt i kommunen. Förändrings- och effektiviseringskraven är ännu hårdare nu, när skattehöjningen ska värna den gotländska välfärden, som de flesta gotlänningar förväntar sig.