Monopolet finns egentligen inte - men väl en reglering

Politik2007-09-11 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Spelverksamheten i Sverige är ständigt föremål för debatt. I förra veckan hade Svenska Spel sin 16:e Spelakademi i Visby och där visades tydligt hur komplicerad den här frågan är. När förre spelutredaren Jan Franke av förra regeringen inte fick utrymme att fullfölja sin utredning så tillsatte den nuvarande regeringen en ny utredare, Jan Nyrén. Han får nu drygt ett och ett halvt år på sig, och man kan förstå att bland andra Svenska Spels vd Jesper Kärrbrink är något irriterad över, som han uttryckte det, ett nytt vakuum.
I debatten talas det om spelmonopolet. Det finns dock i egentlig mening inget monopol, vilket också Svenska Spels styrelseordförande Anders Gustafzon kallade för en myt i sitt slutanförande. Vi har en reglerad marknad - javisst - men monopol har egentligen bara ATG, eftersom det bolaget fick regeringsbeslut på att hästspel i landet endast får bedrivas av ATG. När det gäller exempelvis nätpoker så är det fritt fram för andra att redan i dag söka tillstånd, precis som Svenska Spel gjorde och som långt om länge fick regeringens nådiga nick.
När folkpartiet avslutade sitt landsmöte i helgen så var ett av besluten att man skall verka för att avskaffa spelmonopolet. Då är det viktigt att veta att det inte är liktydigt med att släppa fritt fram för alla internetbaserade bolag. Ja, kanske det finns en och annan folkpartist bredvid riksdagsledamoten Camilla Lindberg som tycker så, men den egentliga innebörden är, med min tolkning, att det skall finnas möjlighet för andra aktörer att komma in på marknaden. Dock fortfarande under reglerade former.
I vad består då i så fall de reglerade formerna? Jo, att man genom ett licensförfarande förbinder sig att följa vissa krav. Inte minst då att betydande delar av överskottet skall avsättas till samhällsnyttiga ändamål, så som sker från de reglerade bolagen idag. Möjligen är då privata bolag inte längre lika intresserade, eftersom utdelningen till aktieägarna i så fall sjunker väsentligt.
Ingen av de nuvarande legala aktörerna på den svenska spelmarknaden är emot ett licenssystem. Först sedan ett sådant införts vet man vilka konkurrenssituationer som finns och kan inrätta sig därefter. I dag blir det ett krig mot aktörer som egentligen inte har rätt att verka på den svenska marknaden, inte ens de som är godkända i något annat EU-land. Spelet är nämligen ett område som - åtminstone hittills - varit undantaget regeln om de fria rörligheterna.