Morot i matsalen
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
För ett år sedan visade Naturvårdsverket att mat till ett värde av 600 miljoner kronor slängs i de svenska skolorna varje år.
Nu har Dagens Nyheter följt upp rapporten, och granskat fem kommuner med totalt cirka 100 000 elever. Undersökningen visar att äldre elever slänger mer mat än yngre. Inte så konstigt kanske, eftersom yngre ofta äter med förmanande skolpersonal.
I Kiruna har man sänkt svinnet genom att avskaffa brickorna. När eleverna bara har tallriken att lägga mat på plockar de inte på sig så mycket. Det är rätt tänkt, men löser inte grundproblemet.
På vissa skolor har eleverna mycket kort tid på sig att äta. Många ska hinna använda varje plats. Ofta serveras de första portionerna lunch när de flesta vuxna föredrar förmiddagskaffe.
Ett antal faktorer påverkar svinnet - allt från antal platser i matsalen och schemaläggning till vad som serveras.
Samtidigt är det viktigt att skolan diskuterar detta med barnen - som alltså ofta är tonåringar - och visar att de har ett eget ansvar. Sannolikt är moroten mer effektiv än piskan.
Det finns roligare saker elever och lärare kan göra för de 600 miljonerna.