Morotsodlingen står utan morot

Foto: Charles Krupa

Politik2010-07-28 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vi i Skåne blickar avundsjukt mot Gotland och allt regn ni fått den senaste tiden. Här är det ännu snustorrt. Skörden börjar komma i gång. Konservärtor tröskas för fullt, många fält har fått lämnas eftersom det varit så varmt, ärtorna har mognat för snabbt i värmen. Grannen har tröskat vinterkorn, vi börjar nog på vårt i slutet av veckan.
Priserna på spannmål börjar röra sig uppåt nu, vilket är positivt. Många behöver förstärkning i lönsamheten efter några tuffa år med låga priser. Undrar om prisrörelserna kommer att bli lika kraftfulla som förra gången?

Läste i GT om att framtiden för morotsodlingen kan vara hotad. Vi arbetar med frågan även i Skåne. Kemikalieinspektionen har valt strategin "att Sverige skall gå före", vilket leder till att delar den svenska grönsaksodlingen på friland kommer att sakna tillgång till ett effektivt växtskydd från och med nästa odlingssäsong.
Därför passade LRF Skåne på att i samarbete med LRF riks att bjuda in politiker från Miljö- och jordbruksutskottet och näringsutskottet till ett lökfält med försök hos på Österlen i förra veckan.
Redan nästa år kommer odlingen av lök, morötter, palsternacka, och bruna bönor att sakna två viktiga ogräsmedel, Stomp och Tortril. Inga alternativa metoder har hunnit tas fram på den här korta tiden, därför blir det ett direkt hot mot den svenska odlingen.
Även Findus deltog, och kunde berätta om hur detta påverkar industrin, och övriga grödor. Man kan tycka att en gröda mer eller mindre gör väl inget. Ärterna är den stora produktionsgrenen, men all produktion är beroende av varandra. Om morötterna inte kan odlas får ärterna bära en högre kostnad, vilket riskerar att innebära slutet även för svensk ärtodling. Drar man i en tråd får det följdverkningar på andra grödor och i industrin på ett negativt sätt.
Idag är det ingen som tar helhetsansvaret för att svensk odling skall kunna bedrivas med rimlig konkurrenskraft. Inga konsekvensanalyser är gjorda i samband med att Kemikalieinspektionen väljer att inte godkänna de berörda preparaten. Något är fel i systemet, när ingen tar ansvar för helheten!

Den totala självförsörjningsgraden för frukt och grönsaker i Sverige ligger på blygsamma 20 procent. Medelvärdet gömmer dock stora skillnader med ett högsta värde för morötter med en svensk andel på 92 procent av konsumtionen.
Vi måste fortsätta att jobba med frågan om växtskydd i frilandsgrödor, både på kort och lång sikt. Vi har kommit långt i Sverige, när det gäller miljöförbättrande åtgärder. Vi har många gånger gått före i olika miljöfrågor, och har generellt en miljövänligare odling i Sverige. Men att gå före när alternativa metoder eller medel med acceptabel effekt saknas, är samma sak som att exportera odlingen till konkurrerande odlingar i våra grannländer.
Det vore att förlora dubbelt att nu slå undan förutsättningarna för produktionen i Sverige. Både för miljön och ekonomin. Då krackelerar den miljövänliga fasaden. För nog vill väl svenska folket äta morötter och lök även nästa år?