Motargument klingar ihåligt

Politik2007-03-29 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I går skrev de fyra partiledarna i Alliansen en gemensam artikel på DN-debatt. Där motiverades att förmögenhetsskatten skall avvecklas, och det redan innevarande år.
Det var alltså en försmak av den vårbudget som skall presenteras om någon vecka som vi nu fick presenterat. Givetvis var oppositionen inte sen med att "såga" förslaget. Här var, enligt motargumenten, ännu ett bevis på snedvriden fördelningspolitik att gynna de rika och ta från de fattiga.
Motargumenten är mycket lättviktiga, särskilt från en opposition som i sin egen regeringsställning avskaffade förmögenhetsskatten för miljardärer, alltså de tveklöst mest rika svenskarna. Och det gjordes för att inte riskvilligt investeringskapital skulle förloras för Sverige. När Alliansen nu använder samma argument, men bredare och mer rättvist, så kommer ändå kritiken att man ökar klyftorna.
Förmögenhetsskatten är orimlig i sin konstruktion. Ta exemplet med att du vinner fyra miljoner kronor på Lotto. Den vinsten är redan beskattad med ungefär 50 procent. Men nu lägger du den på din privata hög och utan att du gör något med den får du nästa år skatta bort ytterligare 60 000 kronor i förmögenhetsskatt, året därpå ytterligare drygt 59 000 - förmögenhetsbeloppet har ju sjunkit. Och så pågår det.
Nu hör jag att någon protesterar och säger att ingen låter sin vinstsumma ligga oplacerad på det här viset. Nej, men om man då placerar - oaktat på vilket sätt - så beskattas den värdestegring som sker. Och det är givetvis riktigt, men kapitalet bör förbli obeskattat eftersom man byggt upp det med redan tidigare beskattade pengar.
Jo, men att då finansiera detta med att ändra reglerna för avdragsrätt för privat pensionssparande måste väl ändå vara att slå undan den möjligheten till framtida trygghet för de med lägst inkomster? Tvärtom. Sparandet avdragsändras visserligen, men från dagens 20 000 kronor om året till 12 000. Det innebär alltså att du fortfarande får dra av en tusenlapp i månaden.
Det är knappast de lågt avlönade som avsätter större månadsbelopp än tusenlappen. Ihåliga var ordet för motargumenten.