Möten med förhinder
Återstår mycket att göra för fred och säkerhet. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Och kunskap ska människan hämta ända borta i Kina, enligt koranen. Det är en bild given av Gud till människan, en maning att fördomsfritt söka kunskap.
Tyvärr lägger makthavarna i många länder som kallar sig islamiska hinder i vägen, framför allt när det gäller kunskap om vad de själva sysslar med.
Det är svårt att tänka sig en motsvarighet till Wikileaks, webbsidan som kallar sig "folkets underrättelsetjänst" och inbjuder anonyma bidragsgivare att leverera in hemligheter. Wikileaks läckage av dokument om Afghanistan ger utökad möjlighet att förstå vad som händer på denna front i kriget mot terrorismen.
Från en annan front, USA:s inresekontroll, rapporteras om familjen från Karlskoga som i början av juli reste dit för att besöka en släkting och fira en jämn födelsedag.
Mor jobbar på en sprängämnesfabrik. Hon befanns bära spår av sprängämnen, likaså dottern. 15-20 personer, inklusive en särskild bombgrupp, infann sig. Mor försökte berätta om den tänkbara orsaken. Men ingen ville lyssna.
Först efter flera timmar, utan att få dricka eller gå på toaletten, släpptes familjen in i USA - med ett tack för sitt lugn, berättar Karlskoga Tidning.
Detta är säkerligen inte sista exemplet på hur inte bara sund politik utan även sunt förnuft utmanas i terrorismens tidsålder.
Söka kunskap och kontakt på plats i Afghanistan är heller inte lätt. Fast Mona Sahlin, på besök i dagarna, hälsades i alla fall inte med raketbeskjutning, som Carl Bildt härförleden.
Kanske kan Sahlin rapportera lika intressant som Bildt. I Mazar i Sharif, den stora staden i det "svenska" området, ligger Blå moskén, ett mästerverk från 1400-talet, enligt vissa shia-muslimer platsen där shia-islams näst profeten största gestalt, dennes svärson Ali, den fjärde kalifen, ligger begravd.
Här var svenskarna speciellt välkomna - för en bror i familjen, sårad i kampen mot Sovjet, hade fått vård i Sverige och bott där i flera år.
Det talas mycket, inte minst av Nato, om behovet av att lösa Afghanistans med stöd av grannarna. Men man nämner aldrig Iran, trots att dess regim enligt Bildt "i allt väsentligt verkar stabiliserande" på sitt östra grannland.
Men det finns ju en del hinder för en god kontakt. Kärnvapenspridning och Israel är två. En tredje kan Bildt berätta om. Han bjöd Irans generalkonsul i Mazar i Sharif på middag. Det kom en underhuggare. Men "han blev så skrämd av att se kvinnor vid bordet att han gick hem."