Mötesverksamhet på uppgång

Politik2012-02-15 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Något har hänt på Gotlands landsbygd. Människor sitter inte längre hemma och knyter näven i fickan framför TV-apparaten. De går på möten istället.

Kanske var det dags för det nu efter flera års tillbakagång där utlysta möten bara samlade de närmast sörjande? Kanske var det skoldebatten som flammade upp när det kom fram att flera skolor var nedläggningshotade som var utlösande?

Jag var själv inte med när mötet om Fårösundsskolan fick ställas in i Lärbro på grund av att det kom många fler än som fick plats. Jag var inte heller med på det fullsatta mötet i Fårösund dagarna efter, men jag hörde om kampviljan.


Möte om Fårö framtid
Hela Gotlands landsbygd organiserade sig i ett tåg i Visby som drog massor av folk. En kraft underifrån som gav människor styrkan att säga ifrån.

De senaste veckorna har det också varit möten på Fårö, där det har diskuterats en fördjupad översiktsplan (Föp) för Fårö. Hur Fårö ska kunna utvecklas och fortsätta vara en året runt ö.

160 mötesdeltagare gjorde att lokalen vid Bygdegården inte räckte till. Flera fick stå ute i foajén då själva lokalen var överfull. Mycket i den planen är som den långa önskelista vi kan se på julafton i TV varje år, ouppnåeligt. Målet att det åter ska finnas en skola därute känns avlägset då man bara veckorna innan diskuterade en nedläggning av högstadiet i Fårösund.

Men någonstans ska man börja och kan bara en bråkdel av önskelistan bli verklighet så är det väl så bra. Det var lika överfullt vid mötet veckan efter när en fast förbindelse över sundet diskuterades.


Dags för bro till Fårö
Glädjande nog har många ändrat åsikt och är nu för en fast förbindelse. Man har, tyvärr lite sent, upptäckt att färjan inte skyddade de samhällsfunktioner man ville behålla.

Därför gäller det nu att göra det bästa möjliga av det hela och se till att samhället Fårösund får behålla sina samhällsfunktioner. Med en bro (eller tunnel) skulle det bli lättare för Fåröborna att pendla över till andra sidan. De kritiska röster som hördes var att man var rädd för större förslitning, men flera pratade emot det resonemanget. Det finns elva månader till där människor ska leva på Fårö, inte bara under en månads intensiv turistsäsong. Man kan inte göra hela Fårö till ett naturreservat och tro att det samtidigt ska gå att leva och arbeta där.

Och så hade vi den årliga kroppkaketävlingen på Fårö som också drog en stor publik. Över 1 00 kom för att gemensamt äta kroppkakor och heja på dem som tävlade. En stor folkfest som med minimal reklam lockade folk från hela Gotland.


Fårö S-förening
Även Fårö Socialdemokratiska förening har haft årsmöte. Kanske inte lika välbesökt, men med bra diskussioner och genomtänkta förslag om översiktsplanen för Fårö.

Det finns hopp för Gotlands landsbygd igen. Det finns en vilja att kämpa för att det ska fortsätta vara en levande landsbygd.

På Fårö sjuder det av aktiviteter som drar mycket folk. Nu finns det en framtidstro som inte syntes för bara några år sedan. Som gammal utvandrad Fåröbo känns det bra. Det är kanske dags att ta fram min gamla slogan igen?

"För övrigt anser jag att det ska byggas en bro till Fårö."