Motsatsen lika illa som islamofobin

Politik2011-04-07 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Regeringen gav 1 april myndigheten Forum för levande historia i uppdrag att kartlägga antisemitism och islamofobi i Sverige. Kunskapen härom ska sedan ligga till grund för motåtgärder.

Antisemitism är ett jämförelsevis modernt namn på en negativ inställning till judendom och judar som följt med kristendomens genom snart 2 000 år.

Med start i Storbritannien har islamofobi på senare år använts för att beteckna en negativ inställning till islam och muslimer.

Islamofobi, islamskräck, kan erfarenhetsmässigt få allvarliga följder: attentat mot en moské i Sverige, en slöjbärande kvinna i Tyskland dödas i domstolssalen av den man som åtalats för att ha kränkt henne, koranen bränns av en kristen sekt i Florida.

Men farlig är även motsatsen, när förnuft och medmänsklighet sätts på undantag av krafter som säger sig värna islam. Det gör al-Qaida, det gör talibanerna i Afghanistan och Pakistan.

Men tyvärr även, i praktiken, makthavarna i dessa länder.

De kallar sig officiellt "Islamiska republiker".

Enligt Afghanistans grundlag från 2004 får ingen lag stiftas som går emot "trossatser och bud i den heliga religionen islam". I Pakistan är islam statsreligion. Samtidigt garanteras på båda hållen de mänskliga rättigheterna. Exempelvis yttrandefrihet, som innefattar rätt att inte bara utöva utan även sprida sin religion, och att byta religion.

En stark och legitim statsmakt skulle kanske klara balansgången mellan den nedärvda uppfattningen om religionens överordnade roll i politiken och sentida föreställningar om att hålla de tu åtskils.

Men Afghanistan och Pakistan är stater där människor misströstar om sin korrumperade, ineffektiva överhet.

Därmed ges extremisterna utrymme att driva sin tolkning av vad islam kräver, exempelvis att den som överger islam för en annan religion förtjänar dödsstraff.

I januari mördades en pakistansk guvernör för att han hade velat avskaffa en lag om hädelse, vilken används till att förfölja religiösa minoriteter. Mördaren hyllades, också av jurister som för ett par år sedan stod på barrikaderna för rätten mot en odemokratisk ledare.

Två månader senare mördades regeringens kristne minister för minoriteter, för att han hädade, enligt de talibanska förövarna.

Pakistans regering har skrinlagt planer på att ändra i hädelselagen.

I Afghanistan har människor fängslats och dömts enbart för att de gjort bruk av sin rätt att kritisera eller byta religion. Eftersom regimen här är helt beroende av stöd från väst har man försökt jämka samman inhemska krav på hårda straff med sekulär människorätt. Dom med benådning och landsförvisning är metoderna som använts.

I Mazar-i-Sharif greps 21 oktober i fjol 23-årige Shoaid Assadullah. Han hade gett en bibel till en bekant som angav honom för myndigheterna. 29 mars satt han alltjämt fängslad.

"Tvång ska inte förekomma i trosfrågor" står det i koranen.

Men i "Islamiska republiken Afghanistan", verkar makthavarna vara av en annan mening.