Mycket ändrat på 20 år
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
En person är både dömd och frikänd för mordet - Christer Pettersson. Både det närmaste ögonvittnet, Lisbet Palme, och många inom polisen är övertygade om att det är han som är mördaren. Polisen kan dock efter frikännandet inte fortsätta på det spåret.
Nya uppgifter
Lagom till 20-årsdagen av mordet kom nya uppgifter som pekar på att Pettersson är den skyldige. Det skulle i så fall ha begåtts av misstag. Men Christer Pettersson är död och kan inte längre berätta sanningen. Sannolikt blir mordet ouppklarat
Möjligen är det därför att mordet är olöst som så lite av dokumentation och analys av Olof Palmes politiska gärning har förekommit under de 20 år som gått. Under sin partiledartid var han den mest kände och samtidigt mest kontroversielle politikern i landet. Nu verkar han nästan bortglömd även i sitt eget gamla parti.
Olof Palme var en lysande politisk begåvning, och det stod tidigt klart att Tage Erlander såg Palme som sin självklare efterträdare. Så blev det också 1969. Trots sin överklassbakgrund, uppvuxen på Östermalm i Stockholm, stod partiet i allmänhet enat bakom Palme. Men kanske var det denna bakgrund som gjorde att han inte kunde stå emot LO:s krav på löntagarfonder, trots att Palme var mycket skeptisk till idén.
Olof Palmes styrka var aldrig inrikespolitiken. Men han var en lysande talare som fick med sig sina åhörare - men som också stötte bort politiska motståndare. Få var oberörda - antingen var de för eller emot honom. Smutskastningskampanjerna mot Olof Palme var grova och långvariga, även jämfört med den nu aktuella mejlskandaliseringen av Fredrik Reinfeldt.
Palmes internationella engagemang var djupt känt. Han reste mycket och otaliga gator och skolor är uppkallade efter honom i många länder. Hans solidaritet med de fattiga länderna i tredje världen var uppskattad, men han tog också klar ställning mot kommunismen i östra Europa och mot USA:s krig i Vietnam. Formuleringar som "Satans mördare" om fascisterna i Francos Spanien och "diktaturens kreatur" om kommunistledarna i Tjeckoslovakien är klassiska.
Förändrad värld
Men världen i dag är inte densamma som under Palmes aktiva tid. Bara några år efter hans död föll muren och den gamla låsningen mellan väst och öst är borta. Den tredje vägen, som Palme stod för, är inte längre aktuell. Därför kunde Palmes efterträdare Ingvar Carlsson ansöka om svenskt medlemskap i EU mindre än fem år efter Palmes bortgång och nu är Sverige medlem. Det har begränsat de svenska möjligheterna att agera lika självständigt i internationella sammanhang som Palme gjorde.
Men det är svårt att tänka sig att Olof Palme, om han varit kvar i svensk politik, hade accepterat en så passiv svensk roll som den Göran Persson spelar. Nu är det Norge och Finland som tar initiativ och agerar medlare i internationella konflikter.
Palmes främsta kännemärke var internationalismen, det uppriktiga engagemanget för utveckling och fred i hela världen. Det engagemanget saknas i dag i svensk politik. Ingen, allra minst inom socialdemokratin, har fört det arvet vidare. Anna Lindh hade engagemanget, men hon blev också mördad - innan hon hann bli partiledare.
Inrikespolitiskt minns de flesta nog Olof Palmes dueller med Thorbjörn Fälldin inför valet 1976, då Fälldin tog över som statsminister. Det verkar som om Olof Palme aldrig hämtade sig från bitterheten han kände på valnatten.
Även sedan han kommit tillbaka som statsminister 1982 verkade det som om hans politiska intresse, åtminstone för svensk politik, hade svalnat. Troligen hoppades han på ett ökat internationellt engagemang, och det hade han säkert fått - trots amerikanskt motstånd - om inte en mördare ändat hans liv på Sveavägen för 20 år sedan.