Mycket stor risk för minnesbeta
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Finns det något sätt att rädda betodlingen? En idé är betanolen, att odla betor till framställningen av ett miljövänligt bränsle. Etanol.
Men det finns skäl att varna dem som överväger att satsa pengar och engagemang på sådant projekt. Marknaden för etanol är också mycket känslig för politiska beslut. I ett huj kan förutsättningarna för alla lönsamhetsberäkningar förändras. Det framgår av en artikel i senaste numret av tidskriften Fokus.
I dag använder vi främst etanol som är tillverkad i Sverige eller något annat EU-land. Den är ganska dyr. Det är många miljöbilar som tankas med bensin av ekonomiska skäl. Samtidigt finns på världsmarknaden brasiliansk etanol för 2,65 kronor litern. Tillverkningen av den brasilianska etanolen är dessutom, enligt Fokus, mindre skadlig för miljön än tillverkningen i Europa. Det beror på klimatet och mindre behov av gödsel och maskiner. Dessutom lär energiinnehållet i den brasilianska etanolen vara högre.
Men den europeiska etanoltillverkningen skyddas av höga tullmurar. På varje liter brasiliansk etanol läggs 1,80 kronor.
Så vad skall man då tro om framtiden? Är det troligt att EU i längden kommer att kunna fortsätta ta ut höga tullar på ett miljövänligt bränsle? Knappast. Tullen är faktiskt fem gånger högre på etanol än vad den är på bensin.
Skall man investera tungt i etanolproduktion i dag gör man klokt i att utgå ifrån att EU:s tullmur kommer att försvinna. Annars riskerar investeringen att genomgå en rekordsnabb förvandling till industrimuseum. Och hårt prövade betodlare drabbas av ytterligare en motgång.