Mycket stora risker med odling av de genförändrade grödorna
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I Sverige förekommer ännu bara försöksodling av genmanipulerade grödor. Det handlar om raps och potatis. Men EU har efter lång tids debatt godkänt kommersiell odling av ett antal grödor, dock ännu inte raps, och det förekommer nu i Spanien och Tyskland. I såväl Nord- som Sydamerika har dock länge förekommit omfattande odling av genförändrade grödor, framförallt majs och sojabönor men också raps.
Förebygga risker
Häromdagen gav jordbruksminister Ann-Christin Nykvist Jordbruksverket i uppdrag att tydliggöra reglerna för kommersiell odling av genmanipulerade grödor. Det görs, enligt Nykvist, för att "förebygga risken att organismer sprids och hamnar i odlingar av icke genmodifierade grödor" och innebär bland annat regler om avstånd eller barriärer mellan genmodifierade odlingar och konventionella och om informationsskyldighet till närbelägna jordbruk.
De här reglerna syftar framförallt till att skydda andra jordbrukare från att oavsiktligt bli odlare av genförändrade grödor, om pollen eller frön sprids till fält med konventionella grödor av samma art. Sådan smittspridning har skett i Kanada.
Exempelvis upptäcktes för flera år sedan att kanadensisk präriehonung som såldes i Tyskland innehöll pollen från genmanipulerad raps. Om bin kan ta med sig pollen från rapsen till sina kupor kan de också överföra den till naturlig raps över långa avstånd - enligt forskning hela fyra kilometer.
Märklig tystnad
I Sverige har det varit märkligt tyst om utvecklingen inom EU och i Sverige när det gäller genmanipulerade grödor. På 90-talet stod centerpartiet i frontlinjen för att hävda försiktighetsprincipen på området. Centerns Ungdomsförbund agerade med framgång internationellt mot patent på genetiskt material. Men sedan Lennart Daléus bytte ordförandeskapet i centerpartiet mot generalsekreterarstolen i Greenpeace och miljöpartiet börjat samarbeta med regeringen har det blivit tyst.
Ekologiska balansen
Det är förvånande, eftersom genteknikens användning i naturen är ett av de stora ekologiska hoten. Ett av syftena med genmanipulering av växter är att de ska bli resistenta mot bekämpningsmedel som ska utrota ogräs. Men om denna resistens överförs till ogräsen har den ekologiska balansen rubbats på ett kanske mycket allvarligt sätt.
Det kan leda till både att odlingsbetingelserna långsiktigt raseras och att naturliga arter trängs undan. Om genmanipulerade organismer en gång släppts lösa i naturen kan de inte kallas tillbaka.
De ekologiska riskerna är så stora att Sverige måste stoppa planerna på kommersiell odling av genmanipulerade grödor, trots EU:s bestämmelser. Jordbruksministerns regler räcker inte för att garantera att de risker forskare påvisat kan undvikas.