Stefan Löfven och Ardalan Shekarabi skriver på DN debatt att regeringen ska analysera om det finns myndigheter, som har förutsättningar att verka på annat håll i landet.
Orsaken till undersökningen är att arbetstillfällena har flyttat från landsbygden mot storstäderna och med dem arbetskraften. Men också på snedbalansen att hälften av alla statliga myndigheter finns i Stockholms län.
Nu står man med enorma bostads- och infrastrukturproblem i främst Stockholm, och det har kanske påskyndat det hela. Överhettningen där är stor medan stora delar av Sverige går kräftgång.
Det finns det säkert myndigheter som går att flytta. Vid den förra utlokaliseringen fanns protester, men i slutänden har det fungerat bra. Ett argument mot utlokaliseringar av hela myndigheter var, och är, att man kan flytta delar av verksamheten till mindre orter, men behålla huvudkontoret i Stockholm.
Med dagens teknik kan man i princip jobba hemifrån. Bland annat fanns det de åsikterna om Riksantikvarieämbetet och halva myndigheten med ledning stannade därför i Stockholm. Liknande åsikter har hörts om Penninglotteriet. Men med huvudkontoret kvar i Stockholm tenderar också nya arbetsuppgifter att hamna där och inte på lokalkontor.
Vid försvarsnedläggningarna fick Gotland ersättningsjobb från bland annat Försäkringskassan och Riksantikvarieämbetet. Tyvärr lyckades man inte få hit hela Riksantikvarieämbetet och Försäkringskassan ansåg, att de inte kunde lägga delar av verksamheten i Fårösund. Ett Fårösund som man ”glömde” när man angav Gotland som område för ersättningsjobben, vilket i praktiken blev Visby.
På alla andra orter där militär verksamhet försvann, stod orten/staden som plats där ersättningsjobben skulle hamna, men inte i Fårösund.
Nu lär vi få en del militära jobb tillbaka till Gotland, men regionen måste ändå peka på sveket mot Fårösund och trycka på för placera en mindre myndighet där.
Hela Sverige ska leva, inte bara storstäderna, hela Gotland ska leva, inte bara Visby. Det är något att tänka på.
Man skulle lite elakt kunna säga att även Visby är överhettat. Varför har man annars sådant bryderi med p-avgifter som lösning på parkeringsproblem?
Flytta ut jobb och affärer från Visby så löser man det problemet, eller? Å andra sidan vill man samtidigt ha en levande innerstad med mycket handel. Det går inte riktigt ihop.
Resonemanget att endast p-avgifter från första timmen ska få rotation på parkerade bilar håller inte heller. P-skivan, med max två timmars fri parkering, måste fungera på samma sätt om inte bättre. Det verkar som att man tagit F.. i båten, måste ro den iland och på alla sätt få in pengar på det under tiden.