När allting flyter
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det heter att vi bombarderas med information. I själva verket slits vår uppmärksamhet mellan olika lockelser. Vi blir ständigt avbrutna, störda, distraherade. Djärvt har nutidsmänniskan kastat sig in i en storm av osorterad kunskap, informationsfragment och lösa rykten. Det är en skön tid, berusande. Men kopparslagaren börjar göra sig påmind. "Where is the wisdom we have lost in knowledge? Where is the knowledge we have lost in information?" fortsätter Eliot.
Distinktionerna blir allt viktigare. I USA och England har det den senaste tiden publicerats en rad böcker och artiklar på ämnet. I en uppmärksammad essä i amerikanska The Atlantic frågar sig Nicholas Carr om Google rent av gör oss korkade.
Sådana varningar kan tyckas överilade, men problematiken bör tas på största allvar. På högskolan blir det vanligare att studenter anger Internetencyklopedin Wikipedia som källa i sina uppsatser. Internet blir allt viktigare i undervisningen på grundskola och gymnasium. Samtidigt som studier visar att svenska skolungdomar har allt svårare att ta till sig komplicerade texter. Att söka information på Internet kan de. Men har de tillräckligt mycket egen kunskap för att kunna bedöma trovärdigheten i vad de läser?
Jan Björklund avvisar bestämt socialdemokratins flumskola, vilket är mer än välkommet. Frågan är om regeringen förstår den fulla vidden av utmaningen. Informationssamhället tycks fostra vanor som går stick i stäv med kunskapsskolans målsättningar. Och då räcker det inte att skolan är ett komplement, den måste vara ett värn mot det underbara i vår tid. Den måste vara en fast, betvingande punkt i en värld där allting flyter. Och då inte minst vår uppmärksamhet.