När lagstiftaren blir lagbrytare
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Häromdagen gjordes åtminstone ett inlägg i frågan av Thage G Peterson, tidigare socialdemokratisk minister och riksdagens före detta talman.
Bland annat avfärdar han tanken på att inrätta en så kallad författningsdomstol. Uppgiften för en sådan skulle vara att pröva huruvida nya lagar strider mot grundlagen eller inte.
I Sverige ges ofta uttryck för en naiv demokratisyn som innebär att så länge beslut är fattade av folkvalda politiker så är de riktiga. Men även politiker kan göra fel. Eller fatta beslut som inskränker grundläggande fri- och rättigheter. Mot det behövs, om inte en författningsdomstol, så åtminstone något slags skydd. Men enligt den socialdemokratiska demokratisyn som Peterson ger uttryck för är det väsentliga istället att politikerna, inte domare, har "sista ordet" i en demokrati.
Ett aktuellt exempel illustrerar hur det kan se ut när politiker vill ha "sista ordet":
Den småländska orten Lessebo har en turistattraktion som lockar besökare från hela världen - glasbruket Kosta. Därför var glädjen stor när det konkurshotade bruket för ett par år sedan köptes upp av entreprenören och huvudägaren i företaget New Wave Group, Torsten Jansson, som sedan har gjort en rad olika satsningar i Kosta. Med ivrigt stöd från politiker på olika nivåer. Och en hel del skattepengar.
Allra ivrigast är Lessebo kommuns socialdemokratiska ledning. Så sent som i våras fattade de ett beslut om att investera 23 miljoner skattekronor, utöver de 7,5 miljoner som man redan har lagt ner på projektet. De nya miljonerna ska användas till att bygga saluhall, glasbar, outlet och ett lyxhotell.
Det går att invända mot satsningen av flera skäl. Ska kommuner verkligen investera skattebetalarnas pengar i så pass osäkra affärsprojekt? Och tränga undan andra företag som kanske vill göra liknande satsningar? Vilket också ökar risken att en liten ort blir alltför beroende av en stor arbetsgivare.
Men inte nog med det. Politikerna bryter dessutom mot lagen. Länsrätten i Kronoberg slog i mars fast att företagsstödet strider mot kommunallagen och ensidigt gynnar ett företag. Vilket inte hindrar Lessebos kommunalpolitiker, som häromveckan betalade ut pengarna. Trots den fällande domen.
För kommunalpolitikerna i Lessebo resonerar nämligen precis som Thage G. Peterson: Politikers legitimitet ligger inte i att de följer lagen, utan i att de är demokratiskt valda.
Därför ska de också ha "sista ordet". Även om det innebär att de bryter mot de lagar - alltifrån grundlagen till kommunallagen - som är till för att skydda medborgarna.
Det är en mycket olycklig tolkning av vad det innebär att vara folkvald. Olagligheter blir inte legitima för att de begås i demokratins namn.