När ska regeringen granskas?

Politik2012-01-13 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Under ett halvår har vi sett hur Håkan Juholt har fått löpa gatlopp, kraftigt understödd av kvällspressen som stått för stenarna. Opinionssiffrorna har dalat för Socialdemokraterna, Moderaternas har ökat och regeringen har under tiden kunnat sitta ostörda trots flera märkliga turer.

Nu tror väl inte Moderaterna själva att de har så pass höga siffror som de har. Det är högst troligt att turbulensen runt Socialdemokraterna har gynnat dem mer än de förtjänar.


Undersöka Lundin Oil
För vad har de gjort under 2011? Jo, när de två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson tog sig in i Etiopien för att undersöka Lundin Oils engagemang i konfliktområdet blev de arresterade av etiopisk militär.

Regeringen, med utrikesminister Carl Bildt (M), valde att utöva "tyst diplomati". Med påföljd att de båda journalisterna, som bara gjorde sitt jobb, blev dömda till elva års fängelse.

Hade jag varit konspiratoriskt lagd hade jag kanske trott att Bildt gärna såg att journalisterna fick långa straff så att de inte skulle kunna avslöja Bildts eventuella inblandning i Lundin Oils affärer. Nu tror jag inte det, men bara tanken borde ha fått den samlade pressen att undersöka företagets och Bildts förbindelser hårdare.

Ove Rainer, en socialdemokratisk minister på 1970-talet, fick gå när det kom fram att han ägde aktier. Bildt sitter kvar fast det ännu är oklart vilka beslut i Lundin Oil han har varit med och tagit fram.

Han avfärdar anklagelser och frågor på ett sätt som gör att de få journalister som försökt pressa honom på frågan backar, och han sitter därför orubbat kvar trots alla frågetecken. I vilket fall som helst har regeringen misslyckats med sin tysta diplomati i Etiopien.

På samma sätt fungerade den tysta diplomatin dåligt när regeringen, tillsammans med Italiens Berlusconi höll fast vid Libyens diktator Ghadaffi in i det längsta. Både osmart och osmakligt att göra så. Borde inte regeringen stå upp för demokratin mot diktaturer kan man undra?


Koppling till Carema
Sedan har vi skandalerna runt Carema. Skötseln av företaget kan vi lämna därhän just nu, men de kopplingar som finns mellan högre Moderater och Carema är allt för många för att det ska vara bra. Det är inte bara enstaka kopplingar, utan ser mer ut som en härva av trådar som är omöjlig att reda ut. Det är väldigt olyckligt att regeringen har så klara kopplingar till olika företag.

Sent omsider har ändå regeringen vaknat och ska se över vinsterna som vårdbolagen skaffar sig genom de tvivelaktiga transaktioner de har mellan sig. Men borde man inte ha sett det när man beslutade om utförsäljningen?


Kritiskt granska regeringen
De allra flesta företag drivs för att de ska ge vinst, vårdföretagen är inte undantagna. Det finns få, mindre företag, som gör det av omsorg mot sina patienter eller elever. Men när de köps upp av riskkapitalbolag är vinsten det allenarådande.

Ibland undrar man om Håkan Juholt är statsminister när man läser kvällspressen. Det är tydligen intressantare att skriva om Juholt och dalande siffror än att kritiskt granska regeringen och dess olika affärer.