Azza Kamel kom från Tahrirtorget i Kairo till Almedalsveckan i Visby. En av de mera framträdande frihetskämparna från de dramatiska veckorna i Egypten som ledde till Mubaraks fall.
Hon leder organisationen Appropriate Communication Techniques for Development (ACT). Dessutom grundare av Women Research Centre. Här har förts en mångårig kamp mot våldet, opinionsbildning för jämställdhet, projekt för social utveckling. Här pågår också utbildning i demokrati, mänskliga rättigheter och miljö. Man söker påverka media att lyfta kvinnors närvaro i samhället.
Under Almedalsveckan gjorde Azza flera framträdanden på Säkerhetspolitiska Torget, där viktiga samtal förts om fred och säkerhet. Den arabiska våren som svept fram från Tunisien i väst till Jemen i öst.
Den gamla sanningen gör sig påmind, att folket segrar till slut. Att diktatorerna faller från sina piedestaler. Men vägen är lång och törnbeströdd.
Modiga människor kämpar med sitt liv som insats. "Det finns saker man måste göra, även om det är farligt. Annars är man ingen människa utan bara en liten lort", som Jonatan Lejonhjärta säger i Astrid Lindgrens bok.
Kämpa för det man tror på
Att kämpa för det man tror på och för att behålla sin värdighet. Att kämpa för det man tror på här hemma och ute världen. Då behåller människan sin värdighet och medmänsklighet. Tar sitt ansvar som världsmedborgare.
Azza Kamel är en kvinna med värdighet. Som har en orubblig tro på en demokratisk utveckling för allas bästa. Det är ju känt att demokratiska länder inte krigar mot varandra och att det knappast förekommer väpnade konflikter inne i ett demokratiskt land. Vad drar vi för slutsats av det?
Azza Kamel framhåller att revolten i Egypten ger möjligheter att kräva demokratiska rättigheter, att kvinnor kan göra sig hörda och driva frågor om jämställdhet i ett patriarkalt samhälle. Inte lätt. Det kommer att ta tid.
Det pågående arbetet med en ny författning är avgörande viktigt. Att få in ett genusperspektiv som ger kvinnor möjlighet till delaktighet i samhället. Det gäller också att mobilisera kvinnor att successivt ta för sig i beslutande församlingar på olika nivåer.
För revolten är inte pågående blott i Kairo och i de övriga stora städerna. Ock på landsbygden jäser det. Överallt finns starka kvinnor och unga människor som nu vill andas demokratisk livsluft.
Ger inspiration
I allt större omfattning samarbetar kvinnor i nätverk i Nordafrika och arabvärlden för att inspirera varandra. Azza och andra starka kvinnor är motorer i denna pågående omvälvning.
Men orosmolnen finns där. Militären är stark och kontrollerar 45 procent av ekonomin. Inget kan tas för givet i författningsarbetet och inför stundande val i Egypten.
Men hur skulle världen se ut utan demokratikämpar som Azza Kamel och andra kvinnor som nu öppnar dörren på glänt för demokrati. Som ger inspiration långt vidare i världen. Där de nya medierna påskyndar processen. Så småningom når den rent av ända bort till det stora landet i öster.