När tilliten i samhället minskar ökar misstron

Politik2015-07-29 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det talas ibland om att Sverige höll på att gå sönder under den borgerliga regeringen. Att sätta ord på det uttrycket har varit svårt, men Linnea Swedenmark (Aftonbladet 2015-07-20) visar på ett föredömligt sätt vad det visar.

Tilliten minskar när allt fler misstror de olika skyddssystemen vi har. När man börjar söka privata alternativ till sjukförsäkringen eller pensionen för att man inte litar på att det offentliga ska kunna försörja oss vid behov, då har något gått sönder.

Samtidigt sparar många inte heller på samma sätt som man gjorde tidigare. Tryggheten ligger i värdestegringen på mitt hus eller min lägenhet. Inte så konstigt kanske när bankräntan är nära noll. Men också ett tecken på att man inte litar på politikernas löften.

Ekonomiforskaren Tony Apéria vid Stockholms universitet har gjort en studie som visar att på 15 år har förtroendet till att samhället ska hjälpa i nöd minskat.

Och visst finns det stora problem, både i borgerligt och socialdemokratiskt styrda kommuner. Äldre får inte plats på äldreboenden, långa vårdköer och en skola som trots mer pengar inte ger valuta för pengarna.

Hyresrätter blir bostadsrätter och vips har vi fler som vill tjäna pengar på sitt boende. Samtidigt ser vi, inte minst på Gotland, stora lönehöjningar för de högre, redan välbetalda tjänstemännen, medan gatlyktor på landet släcks och det bråkas om ansvar för färister.

Socialdemokratins största problem är att man vill vara garant för medborgarnas trygghet samtidigt som urholkningen av trygghetssystemen har ökat.

Till exempel är det idag svårare att kvalificera sig till a-kassan, ett arv av den borgerliga ”jobbpolitiken” som skulle ”locka” människor att söka jobb. Man skulle inte lättvindigt kunna få a-kassa och sedan luta sig tillbaka.

Socialdemokratins största mål måste vara att få tillbaka tilltron till våra trygghetssystem. För om S inte klarar det, vem ska då se till att de sämst ställda får en dräglig levnadsstandard?

Den första augusti ska partisekreterare Carin Jämtin sommartala på Palmes minnesplats, Sudersand på Fårö.

Hon följer en lång tradition av stora socialdemokratiska profiler som har sommartalat där. Jag är nog inte ensam om att vara imponerad av att just den lilla fåröföreningen år efter år lyckas få hit så starka namn. Visserligen är Fårö en populär ö för semesterfirande socialdemokrater, men ändå.

Det ska bli intressant att höra om hon säger något om den höga arbetslösheten och svårigheten för äldre att få arbete eller om det jag skrev ovan, hur vi ska återfå tilltron till våra skyddsnät.