När Tolgfors möter verkligheten
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Sådant skall man ha med sig. Men nog är en bedömning av det rådande säkerhetspolitiska läget ändå relevant för vilka resurser som skall ställas till försvarsmaktens förfogande.
Parallellt med en ideologiskt färgad diskussion kring den pågående nedrustningen av försvaret förs därför en ganska polariserad debatt kring just det säkerhetspolitiska läget: Finns det en hotbild mot Sverige, och i så fall, hur ser den ut?
Regeringen lutar sig mot försvarsutredningen och upprepar att hotbilden är minimal eller obefintlig. Nedskärningarna är därför befogade, liksom det är befogat att skicka resterna av Sveriges militära förmåga på tjänst i utlandet.
Att Tolgfors partikamrater i försvarsutskottet är kritiska verkar inte röra försvarsministern i ryggen. Så länge de håller tyst och sitter stilla i båten.
Relevant torde dock MUST:s åsikt vara. De är försvarets underrättelsetjänst och experter på området. Och nu framkommer det att även MUST gör en helt annan bedömning än regeringen. Rysslands aggressiva energipolitik försätter Sverige i en säkerhetspolitiskt riskabel situation. Det finns en hotbild. Inget akut invasionsrisk naturligtvis, men en hotbild.
Det är förstås vad överbefälhavare Håkan Syrén sagt under en längre tid. Men när han protesterar mot regeringens hela försvarslinje - verklighetsbild, budgetering och prioriteringsordning - tycker försvarsministern att det är "konstigt". För hur kan ÖB ha en annan uppfattning än försvarsberedningen? Där finns ju samliga riksdagspartier representerade? På Riksgatan 1 i Stockholm har man i god demokratisk anda bestämt att säkerhetsläget är stabilt och då skall inga experter komma och ifrågasätta det. Att potentaterna i Kremls korridorer i mindre demokratisk men lika självgod anda kanske definierat verkligheten annorlunda, den filosofiska paradoxen verkar Tolgfors inte reflekterat över.