Narco-terrorism hotar Mexiko till livet
A copy of an advertisement provided by the University of Illinois at Urbana-Champaign shows an ad that will be published in the student newspaper the Daily Illini in March 2009. The U.S. State Department and universities around the country are warning college students headed for Mexico during spring break of a surge in drug-related murder and mayhem south of the border. (AP Photo/University of Illinois at Urbana-Champaign) **NO SALES**
Foto:
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det hör till att varna för ormen i paradiset. Särskilt om målet är Mexiko. Där över 5 000 människor dog i fjol och tusen enbart i januari i år, i knarkrelaterat våld.
USA-ungdomar brukade flockas till barerna strax South of the Border. Nu är det tvärtom, berättar tidningen Dallas News. Nu kommer mexikanska studenter till barerna i säkrare Laredo och El Paso, mitt emot Nuevo Laredo och Ciudad Juarez.
I den senaste upplagan av Travel Alert, amerikanska utrikesdepartementets reseråd, beskrivs läget i Mexiko.
Det pågår en allt våldsammare maktkamp mellan knarkkartellerna och mellan dem och staten. Större eldstrider har stått i många städer, senast i Tijuana, Chihuahua City och Ciudad Juarez. Värst är våldet längs gränsen till USA. I Ciudad Juarez har 1 800 människor dödats sedan januari 2008. Människor har rånats vid USA:s konsulat, i kön för att söka visum.
Travel Alert tillråder största försiktighet, i ett land plågat av stråtrövare, kidnappningar och beskyddarverksamhet.
I en rapport i februari från USA:s militära högkvarter hette det att Pakistan och Mexiko toppar listan över stater som löper störst risk att kollapsa.
Sam Quinones är journalist på Los Angeles Times, bosatt i tio år i Mexiko, till 2004:
- När jag bodde där räknade de inte mord per vecka. När jag återvände till Mexiko 2008 slutade året med över 5 300 döda. Det är nästan dubbelt så mycket som året innan.
- Jag har rest genom de flesta av Mexikos 31 delstater. Jag har skrivit två böcker om landet. Och nu har jag svårt att känna igen mig. Mexiko slits sönder av ett kriminalkapitalistiskt uppror. Landet kämpar för sitt liv. Och de flesta amerikaner har ingen aning om vad som händer hos grannen.
Barry McCaffrey, generalen som var USA:s "drogtsar", översta knarkbekämpare under president Bill Clinton, manar i en rapport president Obama att omedelbart fokusera på den kris Mexiko genomgår och som hotar även USA:s nationella säkerhet, när "narco-terrorism" undergräver den mexikanska staten.
Knarkkartellernas verksamhet berör 300 städer i USA. Inkomsterna uppgår till 25 miljarder dollar årligen. Det är lätt för de kriminella att beväpna sig i USA.
McCaffrey berömmer president Felipe Calderon för vad han gjort sedan han trädde till 2006. Calderon har mobiliserat 45 000 soldater. Armén har bättre anseende bland allmänheten än polisen, som av tradition sysslar med annat än att upprätthålla lagen. Calderon låter utlämna misstänkta brottslingar till USA, där de inte kan muta sig till frihet.
President Obama utsåg nyligen en ny drogtsar. Jobbet handlar till stor del om samarbete för att lösa ett problem som norr om Rio Grande fyller fängelserna och söder om gränsen hotar Mexikos demokrati och försvårar lösningen av enorma nedärvda problem.
Optimisterna hoppas att den utdragna våldsexplosionen är knarkkartellernas dödsryckningar.
Men, hävdar general McCaffrey "En fasansfull tragedi äger rum det kommande årtiondet" ifall USA inte stöder Mexikos modiga ledare.