Näringsfattiga (s)-förslag

Politik2006-07-28 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det finns två sätt för en regering att förhålla sig till goda tider i ekonomin. Ett är att luta sig tillbaka och peka på framgångarna. Ett annat är att använda dem för att rätta till problem och förbättra förutsättningarna för goda tider även framgent. Socialdemokraterna har använt mandatperioden åt att luta sig tillbaka.
Det går bra för Sverige heter det gång efter annan när regeringen tar till orda. Och visst, statistiken visar på jämförelsevis goda tillväxttal, bra produktivitetsutveckling och låga räntor. Men siffrorna visar också på en bestickande hög arbetslöshet och att alldeles för få företag startas och växer i Sverige.
Mot den bakgrunden är det intressant att ta del av socialdemokraternas nyligen framlagda näringspolitiska program. Socialdemokraterna vill investera i kunskap, innovationer och hållbar utveckling. De vill satsa på företagande, främja tjänstesektorns utveckling och stärka konkurrenskraften i näringslivet.
Det låter bra och det låter offensivt. Men när det kommer till konkreta förslag är skygglapparna på. Några genomgripande reformer av arbetsmarknad och näringspolitik är det inte tal om. Socialdemokraterna föredrar när allt kommer omkring att fortsätta med att luta sig tillbaka och le åt de kurvor som pekar åt rätt håll. Det går ju så bra för Sverige.

Flygskatten
Tjänstesektorn ska stärkas, menar partiet. Men regeringen ägnar sig sedan länge åt att motarbeta just det i den så lovande hälso- och sjukvårdssektorn eftersom det anses vara fult att tjäna pengar på att erbjuda vård.
Öppenhet och konkurrens är honnörsord i det näringspolitiska programmet, men erfarenheten visar att så fort företag från EU:s nya medlemsländer försöker dra nytta av det blir det ramaskri från facket och ett helt annat ljud i skällan från regeringen.
Ett annat exempel på hur fel det kan bli är när socialdemokraterna vill göra en kraftfull satsning på den för jobben allt viktigare turismbranschen. Men samma regering vill införa en flygskatt som får till följd att färre utländska turister kommer till Sverige samt försvåra för branschen att ha säsongs- eller visstidsanställd personal genom fyrkantiga regler om rätt till heltid.
Det som saknas är en genomtänkt strategi för att få näringslivet att blomstra. Det är inte mer stöd, "satsningar" och detaljregler som krävs, utan bra och tydliga grundförutsättningar. Hade socialdemokraterna börjat i den änden skulle förslagen ha sett annorlunda ut. Inte minst vad gäller att göra något åt krångel, regelbörda och skatter som hämmar företagande och jobb.