Näst sämst i Europa
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
- Man kan å ena sidan hävda att det innebär ett ökat hot mot den personliga integriteten. Å andra sidan har vi redan bedrivit signalspaning under många år, men det har skett i det tysta. Därför kan man säga att det nya förslaget snarare innebär ett starkare skydd för individen.
Det uttalandet är grovt missvisande. FRA:s signalspaning har aldrig tidigare riktats mot allmänheten. Nu är det medborgarnas post och telefonsamtal som skall tröskas igenom. Det är helt nytt.
Mikael Odenberg och regeringen behandlar inte frågan med det allvar och den respekt den förtjänar. I förra veckan presenterade den parlamentariska Integritetsskyddskommittén ett delbetänkande. Kommitténs slutsats är att nya lagförslag om signalspaning, teletrafikspaning och buggning är slarvigt framstressade. De skyddar inte privatlivet i tillräcklig utsträckning.
Regeringen har också misslyckats med att förklara varför denna rigorösa kontroll skulle vara nödvändig. Misstanken infinner sig att man bygger upp en gigantisk apparat för inhämtande av data och information, men att den praktiska nyttan kommer att vara skäligen liten. Stort ingrepp - liten effekt på trygghet och säkerhet. Så länge ingen bestämmer sig för att rikta detta vapen mot den egna befolkningen, istället för mot utrikes hot. Om all information tas till vara är den ett ytterligt effektivt verktyg för maktutövning och förtryck. Känns det tryggt?
Rapporten "Privacy & Human Rights 2005" har granskat integritetens ställning i olika länder. Sverige rankas som näst sämst i Europa, efter Storbritannien (som är nedlusat av bevakningskameror). Politikens roll borde vara att värna medborgarna mot intrång i privatlivet från ny teknik. Inte att använda den nya tekniken mot dem.