Det är inte roligt att ta del av näthatets värsta avarter i media den senaste tiden. Den övervägande delen är män som ger sig på kvinnor som har fräckheten att uttala sig kritiskt om olika samhällsföreteelser.
Det var upplyftande att se Uppdrag gransknings reporter söka upp några av näthatarna. Tonen var då helt annorlunda, de förstod inte att någon kunde ta illa vid sig, att det bara var ord på papper eller att killen var full när han skrev. Som om fylla skulle vara en ursäkt?
Reflekterar inte över orden
När man lyssnar på skolungdomar på stan, utan att de vet att man lyssnar, kan man ibland höra en oerhört rå ton. Frågar man dem förstår de inte. ”Hora, det säger man väl till alla?”
Tyvärr har jag upplevt att även en del vuxna, några tjejer, vräker ur sig sådant, utan att ens reflektera över vad ordet innebär.
På olika forum kan en del debatter hetta till. Det hör till, men när det går över i personangrepp på debattören istället för vad denne skriver, kan det kännas tungt. Jag ifrågasatte en vuxen kvinna en gång som debatterade väl hårt och fick förklaringen att så där ”diskuterade” man bland hennes vänner. Men vårt samtal gjorde nytta i alla fall.
Det är svårt att höra nyanser i språket och det skrivna ordet kan lätt misstolkas. Därför måste man vara extra tydlig när man skriver för att minska risken för missuppfattningar. Speciellt på öppna forum där en plötslig ilska kan få människor att skriva sådant som de inte skulle ha gjort en timme senare.
Kvinnor upplevs som hot
Bland dem som på något vis försvarar näthatarna hörs det ”lesbiska vänsterfeminister” som bråkar om allt till mer undanglidande att det inte bara är kvinnor som drabbas.
Det förstnämnda argumentet kan man lätt ta ner på jorden, men det är faktiskt inte bara kvinnor som drabbas. Och det är inte bara män som försöker förtrycka. Men det är övervägande män som hackar på kvinnor och påhoppen är ofta värre.
Man kan undra över orsaken, men jag tror att det är lättare att attackera en kvinna för hon upplevs som svagare. Och det är inte lika ”häftigt” eller manligt att hota med att våldta en man. Kvinnor ses bland vissa som ett hot mot manssamhället. De högerextremister som kritiserar hedersvåld beter sig inte själva bättre mot kvinnor.
De som håller på med näthat är ofta ensamma människor som är missnöjda med något annat i livet eller rent av är sjuka. Frustrationen tas då ut på nätet där man kan gömma sig bakom en skärm.
Skräms till tystnad
Själv blev jag och några till mordhotade av en människa på en sajt för några år sedan. Nu var han sjuk, men det är ändå otrevligt. Några tyckte att det bara är ord på papper och det är inget hot i sig. Det verkar polisen också tycka när det kommer in anmälningar om näthat.
Men för den som drabbas kan det upplevas som ett verkligt hot. Vem vet om inte hataren gör verklighet av sina ord? Polisen borde verkligen omprioritera sådana här anmälningar. Det är det bästa sättet att visa att det inte är en lek.
Får näthatarna hållas så urholkar det demokratin när de hotade skräms till tystnad.