Naturvårdsverket tjuvar rättsprocess

Politik2007-04-28 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I en ny plan föreslår Naturvårdsverket att bland annat Bäste träsk och omgivande hällmarker skall bli nationalpark. Det skrev GA om i går. Finns det bakomliggande motiv till förslaget?
I en kommentar till GT säger Björn Risinger, chef för Naturvårdsverkets naturresursavdelning:
- Detta kommer att avgöra frågan om utökad kalkbrytning på norra Gotland som vi tidigare har motsatt oss.
Naturvårdsverket försöker alltså använda utnämningen till nationalpark för att få sin vilja fram i frågan om Nordkalks planerade nya kalkbrottbrott i Bunge.

Naturvårdsverket är en av remissinstanserna inför prövningen av Nordkalks nya kalkbrott i miljödomstolen, som avgör framtiden för cirka 150 arbetstillfällen i den gotländska stenindustrin. Nu verkar det som om remissinstansen försöker ta över domstolens roll. Men de värden verket vill skydda är ju redan en viktig del av den rättsliga prövningen. Borde inte ett statligt verk respektera det? Nu framstår Naturvårdsverket mer som en fixare och trixare än som en statlig myndighet.
I en kommentar på Naturvårdsverkets hemsida till förslaget om 13 nya nationalparker förklarar Björn Risinger hur verket nu i ett första steg tänker gå vidare:
- Att bli nationalpark är den finaste utmärkelse ett område kan få. Nu vill vi höra vad berörda kommuner tycker om förslagen.

I detta läge måste Gotlands kommun naturligtvis, när den får frågan, hänvisa till den rättsliga prövning där även kommunen är remissinstans. I februari valde kommunstyrelsen att inte ta ställning till Nordkalks nya brott. Kommunstyrelsen begärde istället att brottets effekter på grundvattnet och Bäste träsk skulle utforskas ytterligare. Men inställningen var att så länge vattenfrågan kan lösas så har också kommunstyrelsen en positiv inställning till kalkbrytning på den nya platsen.

Om Naturvårdsverkets taktik kröns med framgång så har jag ett förslag. Som ersättning för förlorade jobb kan verket omlokaliseras till Gotland.