Nätverk säljer öns mat

Politik2005-06-14 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Förutom de två stora, slakteriet och mejeriet, så sker den mesta av öns förädling av våra livsmedel inom små företag på Gotland. I liten skala startas tillverkning av en speciell mat- och livsmedelsprodukt och sedan knyter de sig samman i nätverk av företag. Framförallt samverkar de i marknadsföringen av de fina gotländska matprodukterna mot livsmedelskedjor och butiker på fastlandet.
Nu har Almi fått EU-pengar för att göra en samlad marknadsföring av öns alla olika nätverk inom livsmedelssektorn. Det är jättebra. De senaste fem åren har många duktiga mindre livsmedelsproducenter på ön utvecklat och förädlat produkter, som går bra att sälja på Gotland och på fastlandet.
De gotländska säregna livsmedlen med sin höga kvalité förädlas till färdiga produkter, som vinner gillande av konsumenterna. Det handlar om de goda rätterna på öns restauranger, som samlats i Kulinariska Gotland. Matön Gotland är ett nätverk av bönder, bagare, fiskare och charkuterister, som marknadsför sig till affärer i Stockholm och Mälardalen.
Grönsaksnäringen utvecklar nya produkter och den växande vin- och spritnäringen på Gotland får fram allt bättre produkter, som lockar kunderna. Och självklart finns det "gamla" nätverket Produkt Gotland kvar.
Jordbruket, förädlingen av råvarorna och transporterna ger jobb åt 20 procent av befolkningen på Gotland. Det är jätteviktigt att öns livsmedelsnäring satsar hårt på förädling av produkter, som har hög kvalité och marknadsförs med det starka varumärket Gotland. Livstek är ett resurscentrum, som ger stöd åt den livaktiga småskaliga förädlingen, som växer sig allt starkare på Gotland. Småskalighet och samverkan i närverk kommer att göra att öns livsmedelsnäringen ger större vinster och fler jobb.