DEBATT
”Från oppositionens sida säger vi bestämt nej till skattehöjningen.
En höjning av kommunalskatten drabbar låg- och mellaninkomsttagarna absolut hårdast.
Trots det föreslår vänstermajoriteten en skattehöjning på 50 öre. Gotlands kommun hamnar då återigen i toppen på skatteligan i Sverige.
Skattehöjningar bidrar till negativa effekter på tillväxten och är inget som underlättar och stimulerar inflyttning och befolkningsökning till Gotland.
Nej, det enda riktiga i det läge som Gotland just nu befinner sig i är att flytta fokus till att underlätta för småföretagande genom ett gott näringslivsklimat och att jobba aktivt med marknadsföringen av Gotland som en trygg och attraktiv plats att leva och bo på.
På Gotland har vi en stor potential för att öka befolkningen, många har en önskan att flytta till Gotland och vi har också många som bor en stor del av året i sina ”sommarhus”. Tyvärr så innebär en höjning av kommunalskatten att steget för dem att skriva sig på Gotland nu blir ännu svårare att ta. Vi behöver öka befolkningen för att ha råd med bibehållen service på Gotland samtidigt som det privata näringslivet måste våga anställa och öka sin produktion för att få resurser till att finansiera den offentliga välfärden. Vi måste få till mer riktiga jobb!”
Ovanstående är ett utdrag ur det anförande jag höll vid fullmäktigemötet i november 2004. Men det skulle lika gärna kunnat vara vid mötet i måndags. Under 2000-talet har skatten höjts vid tre tillfällen på Gotland, samtliga höjningar med Socialdemokraterna i ledningen.
När jag via webben lyssnande till fullmäktige sas det många vackra ord. Åke Svensson (S) hävdade med emfas att skattehöjningen skulle gå till tillväxt och välfärd över hela ön samtidigt som inga nya satsningar sker men man ska behålla utbud och kvalitet. Innebär det att vårdcentralen i Roma nu öppnas?
Inte ett ord hörde jag om HUR Socialdemokraterna vill satsa på tillväxt? Inte heller hur de vill uppnå visionsmålet med ökad befolkning. Det känns för mig mycket märkligt att de rödgröna bara diskuterar kostnadssidan i budgeten istället för att också försöka satsa på ökade intäkter utan skattehöjning. Varför inte mer aktivt jobba med de attraktiva värden som Gotland har, nu senast blev Gotland populäraste kommun i SCB:s mätning. Hur tar regionledningen vara på det?
”Statliga arbetsgivarpolitiken har havererat” sas det många gånger i fullmäktigedebatten från olika majoritetsföreträdare. Om man går in på ekonomifakta.se kan man läsa följande;
I augusti uppgick sysselsättningen till 4 745 900 personer. Detta är en ökning med 89 600 personer jämfört med samma månad föregående år. I säsongsrensade termer har sysselsättningen aldrig varit så hög som nu. Kan man kalla det havererad sysselsättningspolitik, jag bara frågar! Däremot behöver mer göras för att minska utanförskapet stötta dem som står långt från arbetsmarknaden, det är vi överens om. Unga jobb, Swedbanks med fleras initiativ är exempel på offensiva satsningar för fler praktikplatser.