Nödrop om Gotsam
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Gotsam, som är ett mycket lyckat och väl fungerande samarbete mellan Polisen, Försvaret, Kustbevakningen, Sjöfartsverket, Länsstyrelsen och Gotlands kommun för att hantera allvarliga olyckor och samhällskriser på ön, hotas av nedläggning.
Idag finns Gotsam i byggnaderna vid polishuset i Visby och där träffas företrädare för de olika samverkande myndigheterna och övar, går igenom sina resurser och samverkar. När det sedan händer kriser är de väl samkörda och klarar det bättre än om de agerar var och en för sig.
Gotsam kom till genom att riksdagen beslutade om dess inrättande. Då hade verksledningarna för de olika myndigheterna spjärnat emot för att de bara ville bevaka sina revir. På lokal nivå på Gotland var alla berörda tända på idén om samverkan. Nu står Gotsam inför avgörandet om en fortsättning. De behöver lokaler bredvid sjöcentralen, som nu byggs. Intresset verkar minimalt från verksledningarna att fortsätta. Detta får inte ske. Gotsam, som är det enda lyckade krishanteringssamarbete mellan myndigheterna i Sverige måste fortsätta. Allt annat vore en skandal utan like.
Hade Gotsam varit utbyggt på riksnivå, så hade krishanteringen av både Estoniakatastrofen och tsunamikatastrofen skötts mycket bättre. Gotsam innbär ett tätt samarbete mellan myndigheter och agerande, som ger klara beslutsvägar, undviker dubbelarbete och kriserna kan överblickas och rätt insatser göras i rätt tid. Alla som besöker Gotsam, som nu senast statsminister Fredrik Reinfeldt, säger att det är bra med myndighetssamarbete. Om då den främsta åtgärden för att stärks krishanteringen i Sverige skulle bli att lägga ner Gotsam, så vore det en tragedi utan like. Och en seger för revirpinkande myndigheter, som hellre vill inrätta dubbelkommandon, så de får skryta med egna projekt. Och det vore ett verkligt svek av regeringen, som därmed motverkar effektiv krishantering.
Gotsams fortlevnad handlar om de folkvalda ska styra eller om egoistiska verksledningar i olika myndigheter ska bestämma hur skattepengarna används effektivast. För det är detta det handlar om. Alla inblandade i Gotsam på Gotland ser samarbetet i Gotsam, som det effektivaste och bästa sättet att hantera svåra kriser och olyckor. De folkvaldas kamp mot myndigheternas verksledningar måste krönas med seger.
Jag hoppas att alla politiska partier nu agerar tillsammans på Gotland och i riksdagen för att behålla det enda fungerade samarbetet för krishantering i Sverige. Vi har inte råd att lägga ner Gotsam. Tvärtom måste Gotsam permanentas, som det utmärkta samarbetsorgan det är för att hantera svåra kriser och olyckor på Gotland.