Nödvändig utbildning
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det han och många andra är väldigt kritiska till är den borgerliga regeringens nedrustning av vuxenutbildningen och arbetsmarknadspolitiken. De borgerligas ensidiga satsning på att göra arbetskraften billigare för arbetsgivarna, sänkningen av a-kassan och skapandet av en låglönemarknad räcker inte. Det bara ökar klyftorna och skapar ett utanförskap för dem som inte kan få jobb. De hänvisas till socialbidrag.
Jag tycker det finns några viktiga punkter i Sture Nordhs resonemang. För att få arbetsmarknaden att fungera måste det vara lätt att byta jobb. När företag behöver arbetskraft med en viss kompetens måste det finnas utbildningsmöjligheter. Därför är möjligheten till kompetensutveckling för alla, både de som har jobb och som är arbetslösa, avgörande. I Sverige har vi satsat på hög kompetens som ger högre löner, inte låg kompetens och konkurrens med låga löner. Detta vänder nu den borgerliga regeringen upp och ner på.
Den borgerliga jobbpolitiken skapar inlåsningseffekter. Färre vågar byta jobb eftersom det kostar mer i form av låg a-kassa och sämre utbildningsmöjligheter. Därför slåss TCO för att det ska inrättas individuella kompetenskonton, som ger den enskilde möjlighet att höja sin kompetens och därigenom få jobb. Men Sture Nordh är ärlig och erkänner också att det finns en grupp som av olika skäl inte har hundraprocentig arbetsförmåga. För denna grupp måste vi vara beredda att betala lönebidrag av någon sort, så de kan få jobb och utföra en insats efter förmåga. Om lönebidragsmöjligheten ges till alla företag snedvrids inte konkurrensen. Men det är bättre att individerna har jobb efter förmåga, än att de hamnar i ett utanförskap och hänvisas till socialbidrag och titta på väggarna hemma.
Den stora kritiken mot de borgerliga är att de så ensidigt ser på kostnaderna för arbetskraften och tror att om de bara sänker kostnaderna för arbetsgivarna så anställs alla. Så enkelt är det ju inte. Arbetsgivarna vill ha anställda med rätt kompetens. Då måste samhället satsa stort på just utbildning och kompetenshöjning för alla vuxna under hela livet. Livslångt lärande är nyckeln i en konstruktiv, offensiv verklighetsanpassad jobbpolitik. Den borgerliga regeringen gör precis tvärtom.