Nog finns det anledning till aktiv debatt

Politik2007-02-28 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Så kom då presentationen av det arbete som pågått cirka fyra år i den så kallade Ansvarskommittén. Det är den kommitté som hade till uppgift att föreslå en bättre beslutsstruktur i det svenska samhällssystemet. Att det är en dödsstöt mot Axel Oxenstiernas 1600-talsmodell med 21 län är helt klart. Det skall till större regioner, eller regionkommuner som kommittén valt att kalla de nya skapelserna. De kan bli sex eller upp till nio. Längre sträcker sig inte kommittén i sitt förslag. Några gränser har alltså inte dragits upp. Det är det som nu skall debatteras för att sedan leda till ett politiskt beslut.
Man behöver inte vara alltför analytiskt djupgående för att se att Gotland inte ses som tillräckligt att bilda en egen och självständig regionkommun. Men det är kanske inte heller vad vi vill. Sjukvården måste vi ju samverka omkring i alla fall. Men att låta våra utvecklings- och arbetsmarknadspolitiska frågor skötas av ett regionfullmäktige i exempelvis Stockholm är knappast det mest utvecklande för Gotland. Här gäller det att slåss för Gotland och få till en "Bornholmsmodell".
Redan i går höjdes tonläget i debatten och exempelvis använde den moderate riksdagsledamoten Rolf K Nilsson ord som "Gotlands undergång" om förslaget blir verklighet. Han vill se hela betänkandet förpassat till papperskorgen.
Jag tror inte det gagnar Gotlands sak att föra debatten på den nivån. Säkert är det några som applåderar hans "klarspråk", men vi måste inse att det är nödvändigt med en omdaning när vi vet att Sverige på den så kallade mellanstatliga nivån idag har cirka 40 olika gränsdragningar för skilda verksamhetsområden. Politiker kallar sådant stuprörsmodellen, det vill säga med ett snävt sektorstänkande. Ansvarskommittén vill hellre se en sammanbindande hängränna mellan stuprören, för att använda samma bildspråk.
Nu laddar vi för sakdebatten.